Zatvori
Marijan Palić
26/03/2018

12 SAVJETA kako poboljšati karijeru i ostvariti rezultate!

Znam, naslov zvuči kao da je običan ‘clickbait’, ali nije. Ovoga sam vikenda u Puli održao predavanje na Inspire Me konferenciji i isprezentirao sam 12 stvari s kojima sam se susretao u karijeri i koje su me izgradile i očvrsnule.

Kako biste dobili cijelu sliku oko svega što ću spomenuti, moja je preporuka da pročitate cijelu priču koju sam objavio ovdje. Na temelju dosadašnjih iskustava koja su navedena na linku, složio sam ovih 12 zaključaka, nadam se da će vam barem jedan od njih pomoći u nastavku karijere.

1. NISTE DOBILI POSAO? NEMA VEZE, POKAŽITE IM DA SU POGRIJEŠILI!

Kao što sam i napomenuo na već objavljenom članku na blogu, čak i da vas odbiju, ne odustajte. Možda se to dogodilo s razlogom. Moj primjer s HT-om bio je jasan pokazatelj toga, kada mi je kum rekao da se previše zezam poduzetničkim pothvatima (iza sebe sam imao 2 poduzetnička pothvata s portalima za grupnu kupovinu i popuste) i da imam super životopis i da trenutno jako puno zapošljavaju i da ću sigurno dobiti posao… prijavio sam se. Poslao sam CV.

Niko mi se nije javio. Javili su se nakon 2 godine (kada su vjerojatno pronašli moj CV među hrpom papira), ali sam ja tada već radio posao na kojem sam imao plaću 3x veću od one koju su mi nudili. Zacrtajte si cilj i slijedite ga.

 

2. PRATITE SVOJU STRAST I POMOZITE U ONOME U ČEMU STE NAJBOLJI – ZA POČETAK BESPLATNO!

Pomogao sam futsal klubu Osijek 031(pročitajte na linku) u rebrandingu, pronalaženju sponzora, dovođenju ljudi na tribine, popularizaciji futsala u Osijeku… spasio sam klub od propadanja i to sam napravio sve potpuno besplatno. Pomagao sam i besplatno radio za mnoge koji su me pitali, to vama služi isto tako kao praksa i učenje, novac će doći s vremenom.

Oni koji žele odmah doći do novaca, samo će si nabiti presing… ako nađu posao. Jer tko će vas s fakulteta pustiti da radite nešto prvi puta? No međutim, ako već imate nekog iskustva oko toga, ako iza sebe imate rezultate dok ste volontirali i dodatno ste razvili svoje kompetencije, svi će vas htjeti!

 

3. OKUPITE KVALITETNU I STRAVSTVENU EKIPU – KOJA ŽELI VIŠE!

Jako važno! Dogodit će se trenutci kada će vam motivacija padati, dogodit će se trenutci kada će vas svi živcirati… upravo tada vam treba podrška i osobe koje će vas motivirati da nastavite u istom smijeru! Ta ekipa na početku ne mora puno znati, ali strast i želja za napretkom i postignućem nešto je što je iznimno važno.

Upravo radi toga, prije nego nekoga zaposlim volim popričati s ljudima o njihovim ambicijama, jer talent koji se ne trudi ne vrijedi ništa. Danas više nema poslova koji se rade 8 sati i onda se ugasiš. To više ne postoji!

Ja sam uvijek oko sebe imao super ekipu kao što su Hrvoje i Brankica (Osijek 031, Osijek Kelme, Gimnastički kup u Osijeku), Bruno, Vedran i Alen u Overtimeu, Stjepan i Dorijan sada u Eclectic.DigitaluMarko Šimurina u svim projektima vezanima uz futsal… jako je to važno. Nekada i presudno.

Upravo zato mi je jako žao što više ne surađujem s Nevenom i Tarikom, koji su krenuli dalje, svojim putem, a za koje ćete sigurno čuti u budućnosti.

Isto tako, jako je važno imati ljude koji vjeruju u vas, kao primjerice Dražen Kapusta koji mi je vjerovao od početka i dao slobodu da radim neke stvari 'po svom'. Da toga nije bilo, puno stvari ne bih napravio kako treba.

 

4. PROBUDITE U SEBI PODUZETNIČKI DUH I ISKORISTITE PRILIKU!

Ništa ne dolazi preko noći, ali isto tako, ništa ne dolazi bez rizika. Svi trebamo u nekom trenutku preuzeti rizik. Nakon što sam preuzeo rizik i propao s navedena 2 projekta (web grupne kupovine i web s popustima), nakon što sam uočio priliku vezanu uz prodaju futsal opreme, ponovno sam se odlučio preuzeti rizik! Mnogi bi na mom mjestu samo odustali, jer već 2 puta ‘nisam uspio’… ali ja sam vidio priliku i bio uvjeren u uspjeh, vizualizirao što će se događati u budućnosti.

Naime, uočio sam dok sam bio u futsal klubu Osijek 031 da svi tenisice naručuju iz Slovenije, mogao sam sjesti i čekati. Jednostavno me povukla strast za futsalom, želja za kvalitetnim rezultatom i poduzetnički duh. I tako je cijela priča oko HRFUTSAL.com krenula!

 

5. VIZUALIZIRAJTE I POSTAVITE JASNE CILJEVE

Isto tako, jako važno. Kako nešto ostvariti, ako to jasno ne vidite u svojoj glavi? Trebate vizualizirati. Kada smo organizirali utakmicu Osijeka Kelme (futsal prvoligaša s kojim sam potpisao sponzorski ugovor i kojemu smo radili marketing), cilj je bio napuniti dvoranu. Svi su govorili, ma nećete to uspjeti, klubovi od 80-tih godina nisu uspjeli napuniti Zrinjevac.

Ja sam zatvorio oči i svaki dan vizualizirao punu, krcatu, dvoranu Zrinjevac… baš kao i Gradski vrt (za vrijeme organizacije gimnastičkog kupa u Osijeku – isto su rekli da je to nemoguće napuniti), baš kao i KC Dražen Petrović kada je igrala KK Cedevita. I znate li što se dogodilo?

Sve smo popunili!

Ti vizuali u glavi čine vašu priču puno realnijom, čine vas puno motiviranijim i sigurnijim da ćete to ostvariti.

 

6. BUDITE PAMETNI I OPREZNI, NE ULAZE SVI U POSAO S DOBRIM NAMJERAMA

Jedna od stvari o kojima još ne bih puno pričao, ali bih htio istaknuti važnost da ako sada ulazite u posao s nekim… ne uđete ako nije jasno definirano.

Dakle, potrebno je sve dogovoriti i definirati ugovorom prije nego krenete. Znam, iščekivanje razvoja projekta (želimo čim prije) i vjera u poštenje druge strane mogu vas odgovoriti od ovoga, ali nikome ne želim da se dogodi što se meni dogodilo. Stoga, dobro razmislite i potpišite ugovor.

 

7. ISTAKNITE SE U NEČEMU I PODIJELITE TO ZNANJE S DRUGIMA – BESPLATNO

Kada sam kretao s pisanjem bloga (koje me je odvelo u COTRUGLI i dovelo do osnivanja Overtimea), to sam radio kako bih sebi sve spremio ‘u arhivu’. Bilo je previše informacija koje sam zapisivao po bilježnicima i Word dokumentima, ali to sam redovito gubio. Rekao sam sebi, idem složiti nešto što ću moći čitati i u budućnosti.

Cijela ta priča postala je puno više (ajmo reći) eksponiranija u javnosti nakon članka o Osječkom pivu, koje je potpisalo ugovor s HNK Hajdukom, unatoč činjenici da su im gotovo svi potrošači bili iz Osijeka i okolice, a oni NK Osijek nisu sponzorirali. Nakon napada na Facebook stranicama Osječkog, vijest su prenjeli i domaći mediji, vodila se rasprava na Twitteru… i blog je postao jako čitan.

Uglavnom, nastavio sam tipkati i svi zaljubljenici u sportski marketing našli su izvor kvalitetnih članaka i ‘vodiča’ kako unaprijediti svoj rad. Stvorio sam community i pokazao da znam.

Pisao sam i za Netokraciju, a članke možete pročitati ovdje.

 

8. KADA NE VIDITE BUDUĆNOST I KADA VAS NE CIJENE, NAPUSTITE POSAO

Život je kratak, ne gubite vrijeme na mjestima na kojima ne želite biti i osjećate se nelagodno… na mjestu gdje se ne vidite u budućnosti. Meni se to događalo do sada u životu, jednostavno sam presjekao i rekao idem dalje.

Cijenite sebe i svoje znanje, ne dajte da drugi uzimaju vaše zasluge za sebe. Ako ste nezadovoljni, napustite posao. Ja sam u jednom trenutku otišao s posla iako sam znao da u sljedeća 2 mjeseca neću imati plaću. Riskirao sam, ali sam vjerovao u sebe i to se isplatilo.

 

9. SVI DOŽIVLJAVAJU NEUSPJEHE, NEKA VAM TO SAMO BUDE DODATNA MOTIVACIJA

Da. Svi to dožive, koliko god dobri bili. Steve Jobs, Jose Mourinho, Travis Kalanick… što im je zajedničko? I nakon neuspjeha, nastavili su gurati i nisu se predavali. Moj najveći neuspjeh dogodio se za vrijeme organizacije i vođenja marketinga za Football Fest. Događaj je zbog mnogih okolnosti koje su nas zadesile (na čemu sam dosta naučio), posjetilo umjesto očekivanih 100.000, oko 17.000 ljudi! Flop.

Ipak, to me je samo dodatno motiviralo. Rekao sam si da si više neću dopustiti ništa slično, makar to značilo i krajnje radikalne mjere vođenja i 7 dana neprospavanih noći u nizu. Ne želim čuti za neuspjeh. Nakon toga, svi projekti mi idu i više nego uspješno te većinom nadmašujem očekivanja. Neuspjeh nije kraj, nastavite dalje još jače!

10. UČITE, UČITE, UČITE… I FOKUSIRAJTE SE!

U jednom sam periodu zbog hrpe obveza prestao učiti. Nisam stizao. To je bila velika pogreška. Svaki dan si izdvojite nekoliko sati (makar i 30 minuta) i učite, čitajte, proučavajte razne studije slučaja… Danas na internetu barem možete pronaći mnoštvo kvalitetnih izvora informacija (za polaznike iz Experte kojima predajem sam složio ovdje neke od izvora koje preporučujem).

Osobno jako volim Udemy, platformu na kojoj možete učiti o mnogim stvarima, pa tako i o npr. digitalnom marketingu. Cijene su nekada i više nego povoljne, padnu i na raspon od 5$ do 10$.

Jednako važno kao edukacije je i fokus, najbolje sam rezultate uvijek postizao kada sam se fokusirao samo na jedan projekt. Doveo bih ga do savršenstva. Na žalost, zbog mnoštva stvari koje radim danas, to je gotovo nemoguće. Ipak, vi vjerojatno imate vremena i možete si dopustiti na nešto oko čega ste strastveni.

 

11. NEKA VAS NEGATIVNA KRITIKA SAMO DOBRO INSPIRIRA. VJERUJTE U SEBE!

Ovo je večinom bio pokretać kod nekih stvari koje me možda i ne bi motivirale. Kada mi neko kaže, to ti je nemoguće! E onda ja dodam ubrzanje i ‘rasturim’.

Nemoguće je po mnogima bilo napuniti Zrinjevac kada igra neki klub (pa smo morali zatvoriti ulaze i ostaviti ljude da čekaju ispred), nemoguće je bilo napuniti dvoranu Gradski vrt za vrijeme gimnastičkog kupa (gimnastika i nije nešto zanimljiv sport za gledatelje) pa smo napunili Gradski vrt, nemoguće je bilo napuniti utakmice ‘umjetnog kluba’ Cedevite u KC Dražen Petrović za vrijeme Euroligaških utakmica pa smo napunili, nemoguće je bilo da će nam na konferenciju doći više od 400 ljudi jer nikad nije, pogađate, došlo je više od 400 ljudi.

Recite mi što je nemoguće i ja ću vam dokazati suprotno. Najviše volim ljude koji se ne kuže u ništa, ali se ipak osjećaju prozvanim govoriti kako nešto ne valja i kako bi to oni drugačiji. Te ljude posebno ignorirajte i poručite im:

“REZULTATI SU TI KOJI UVIJEK POKAŽU TKO ZNA, A TKO SAMO PRIČA DA ZNA.”

12. PODRŠKA LJUDI S KOJIMA STE OKRUŽENI I DO KOJIH VAM JE STALO

To su ljudi koji su uz vas čitavo vrijeme i bez kojih ne možete. Ukoliko su vam ti ljudi podrška i u najgorim mogućim situacijama u životu, uspjet ćete! Nekada su upravo ti ljudi i ‘ubojice’ vaših ambicija, što je rekao Ivan Šarić kao nadopunu na moje predavanje.

Istina, ponekad ti ljudi i loše utječu na vas, ali sjetite se prethodnog savjeta, motivirajte se tim njihovim eventualnim porukama: ‘neće vam to uspjeti’, ‘to je nemoguće’, ‘završi fakultet i naći ćeš posao’, ‘bez diplome ništa’, ‘previše riskiraš s time’…

 

Više članaka na sličnu tematiku možete pročitati na marijanpalic.online

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram