Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2018

Žensko poduzetništvo u svijetu: najbolji uvjeti u Novom Zelandu, Švedskoj i Kanadi

Mastercard Index of Women Entrepreneurs otkriva u kojim zemljama napreduje žensko poduzetništvo, što motivira žene da se bave poduzetništvom te koje uvjete treba osigurati za razvoj ovog segmenta.

 

Prema drugoj studiji Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE), žene poduzetnice bolje napreduju na razvijenijim tržištima. Za razliku od poduzetnica na tržištima u razvoju, imaju pristup različitim resursima i mogućnostima, uključujući pristup kapitalu, financijskim uslugama i akademskim programima. Index je pokazao i da buduće i trenutne poduzetnice širom svijeta nastavljaju napredovati usprkos rodnim kulturnim predrasudama koje rezultiraju značajnim zaprekama kad je riječ o unapređenju poslovanja.

Index je pratio napredak i postignuća žena poduzetnica i vlasnica poduzeća na 57 tržišta, obuhvaćajući pet geografskih regija – Aziju i Pacifik, Europu, Latinsku Ameriku, Bliski istok i Afriku te Sjevernu Ameriku.

„Žene poduzetnice postigle su znatne korake naprijed kao vlasnice poduzeća širom svijeta, no još uvijek su na putu da ostvare svoj puni potencijal. Vjerujemo da privlačenjem pozornosti na ovu temu možemo dodatno podržati žene i osnažiti ih kako bi uspješno vodile poduzeća te imale bogatiji, ispunjeniji život”, izjavila je Martina Hund-Mejean, financijska direktorica u kompaniji Mastercard.

Razvijena tržišta sa snažnim uvjetima koji omogućuju razvoj nisu imuna na kulturalnu pristranost prema ženskom poduzetništvu. Tako su rezultati pokazali da u Novom Zelandu društvo slabije prihvaća poduzetnice. Usprkos ovim okolnostima, žene vlasnice poduzeća su se u toj zemlji su prihvatile izazov i zauzele prvo mjesto na Indexu drugu godinu zaredom.

Mastercard Index of Women Entrepreneur stako otkriva 10 vodećih tržišta koja pružaju najbolje uvjete i mogućnosti za žene kako bi se ostvarile kao uspješne poduzetnice. Prvo mjesto zauzeo je Novi Zeland (74,2 posto), a slijede Švedska (71,3 posto) i Kanada (70,9 posto). Od europskih zemalja među prvih deset svoje mjesto zauzeli su još Portugal, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Index također sugerira kako mogućnost za poduzetništvo nije nužno usklađena s tempom gospodarskog razvoja tržišta. Tržišta u nastajanju kao što su Gana (46,4 posto), jedno od tri novododana tržišta na Indexu, zajedno s tržištem države Malavi i Nigerijom-Ugandom (33,8 posto) te Vijetnamom (31,3 posto) pokazala su da imaju veću stopu žena koje su vlasnice poduzeća u usporedbi s razvijenim tržištima. Žene na tim tržištima smatraju se poduzetnicama koje se za to odlučuju iz nužde za preživljavanjem, a imaju problem s nedostatkom financijskog kapitala i pristupom uslugama koje bi im olakšale poslovanje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram