Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2018

9 načina kako privući kupce u web trgovinu

Pokretanje web trgovine je prvi korak ka povećanju prodaje. Drugi korak je privlačenje kupaca, odnosno marketinške aktivnosti koje će ih dovesti i motivirati na kupnju. Ovaj članak donosi niz savjeta o privlačenju i zadržavanju kupaca na webu.

  1. Društvene mreže

Društvene mreže idealna su platforma za promoviranje web trgovine. Prema jednom istraživanju iz 2017. godine, samo Facebook ima oko dva milijuna korisnika iz Hrvatske, a u slučaju plaćenih kampanja nudi izvrsne mogućnosti targetiranja. Potencijalne kupce moguće je po prilično povoljnim cijenama ciljati prema dobi, lokaciji, a i onom najvažnijem - raznim interesima. Mnogi brandovi i biznisi na Facebooku već imaju svoju stranicu , a web trgovine unutar nje često i svoju Facebook trgovinu koja se može integrirati s web trgovinom.

S obzirom da prema gore spomenutom istraživanju Instagram u Hrvatskoj ima oko 880.000 korisnika, jasno je da je i to mreža koje prilično može pomoći u privlačenju kupaca, pogotovo kod prodaje odjeće. S obzirom na prirodu Instagrama, važno je imati dobre fotografije, a razne opcije poput ikone „shop now“ koje je moguće postaviti na fotografiju proizvoda svakako doprinose uspješnijoj prodaji.

Twitter u Hrvatskoj ima znatno manju popularnost od Facebooka i Instagrama, no na njemu, kao i na Pinterestu također ima smisla otvoriti račun i promovirati svoju trgovinu.

  1. SEO

Posjetitelji na web stranice dolaze direktnim upisivanjem naziva domene u tražilicu, preko linkova na drugim stranicama ili newsletterima te preko tražilica. Stručnjak za SEO znat će kako unaprijediti stranicu kako bi se ona bila što bolje rangirana na Googleu ili drugim tražilicama prilikom ključnih pretraga. Linkovi prema web trgovini koji se nalaze na dobro posjećenim stranicama, pisanje bloga i detaljni opisi proizvoda samo su dio metoda koje će povećati broj posjetitelja i kupaca.

  1. Blog

Pisanje kvalitetnog bloga nije nimalo jednostavno. Autor treba imati talenta za pisanje, poznavati tematiku o kojoj piše i trošiti dosta vremena kako bi se dosjetio najzanimljivijih tema. Trgovina s fotoaparatima će primjerice profitirati ako bude objavljivala niz stručnih savjeta o stvaranju vrhunskih fotografija, a trgovina sa zdravom hranom ako npr. objavi seriju članaka o zdravstvenim dijetama ili dijetama za mršavljenje. Kvalitetan sadržaj je trošak, ali povećava rejting stranica na tražilicama, može privući mnoštvo ljudi, pomoći u izgradnji branda i potaknuti prodaju.

  1. PR i oglašavanje

Razlika između PR-a i oglašavanja je u tome što oglašavanje predstavlja plaćeni oblik promidžbe u medijima, dok bi PR po definiciji trebao predstavljati besplatni publicitet koji tvrtke dobivaju u medijima na osnovu zanimljivih vijesti i informacija. Oba oblika su dobrodošla kod promoviranja web trgovine, s time da je PR puno zahtjevniji jer mediji sami procjenjuju što će objaviti i pri tome preferiraju zanimljive i nekomercijalne sadržaje.

  1. Newsletter

Broj newslettera koje ljudi primaju raste iz dana u dan, pa ih veliki broj primatelja niti ne otvara, ali su oni i dalje vrlo povoljan način za komunikaciju s kupcem. Dobitnička formula za uspjeh je kvalitetan newsletter uključuje atraktivan naslov koji će potaknuti ljude da ga otvore, sadržaj koji uključuje pokoji zanimljivi i korisni tekst te u slučaju web trgovina isticanje trenutnih popusta i akcija. Newslettere je najlakše slati s gotovih servisa poput Mailchimpa, a od svibnja 2018. godine prikupljanje email adresa mora biti u skladu s GDPR-om tj. europskom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

  1. Dobre fotografije i opisi

Dobre fotografije i opisi proizvoda u web trgovini neće dovesti kupce, ali će ostaviti puno bolji dojam od loših fotografija i pozitivno utjecati na odluku o kupnji. Dobri opisi proizvoda također su važni, kao i njihova jasnoća, kako ne bi bilo nesporazuma oko toga što sve proizvod može ili obuhvaća.

  1. Privlačenje akcijama

Razne akcije i popusti još jedan su izvrstan način za privlačenje pozornosti kupaca. Vjerne kupce može se nagraditi slanjem kupona s popustom na njihov mail, nove kupce nenajavljenim kuponom za popust nakon njihove prve kupnje, a jeftiniju robu koja se ne može prodati koristiti kao poklon – npr. uz svaku kupovinu iznad 500 kuna, mikser na poklon.

  1. Briga o kupcu

Privlačenje kupaca polovica je priče o uspjehu web trgovine. Druga polovica je njihovo zadržavanje, a ako je usluga doista dobra, dio kupaca

će prenositi dobar glas dalje.  Ako primjerice kupac preko Facebooka pita za neki proizvod koji trenutno nije dostupan u trgovini, dobar prodavač će to zabilježiti i kontaktirati kupca kad stigne nova pošiljka. Ako kupac u nekom trenutku bude zakinut pogreškom trgovine, isprika i neki mali poklon ili popust ublažit će nezadovoljstvo.

  1. Besplatna dostava

Dostava niti u kojem slučaju nije besplatna, jer dostavne službe naplaćuju svoju uslugu, ali se ona može uračunati u cijenu proizvoda i kupcima prezentirati kao besplatna što dodatno potiče prodaju. Ipak, prodavač se prilikom izbora dostave ne treba voditi samo cijenom, već i kvalitetom, jer nekvalitetna dostava može zauvijek otjerati kupce. Dobro je ponuditi i više načina dostave – osobno preuzimanje u trgovini, pošti ili kiosku dobre su alternative dostavi na adresu.

 

PoslovniPuls svojim čitateljima nudi 500 kuna popusta na otvaranje web trgovine!

Pokretanje web trgovine ne mora biti skupo. Moja-Trgovina.Net razvila je web trgovine za male poduzetnike koje nude izvrstan omjer cijene i kvalitete. Njihov BizzyBeeShop može se dobiti za 2000 do 3000 kuna + PDV te mjesečnu pretplatu od 200 do 600 kuna, ovisno o tome što je sve uključeno u paket. Paketi mogu obuhvaćati plaćanje karticama, Facebook trgovinu, povezivanje s ERP rješenjem i druge opcije. Više informacija može se pronaći ovdje.

Svi čitatelji Poslovnog pulsa mogu ostvariti 500 kuna popusta ako prije naručivanja web trgovine ispune sljedeću formu.

[ninja_form id=2]

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram