Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2017

Saab podržao istraživanje i inovacije u sklopu robotskog & autonomnog sustava u Hrvatskoj

Potpisivanjem MoU-a (Sporazuma o razumijevanju) 28. studenog 2017. godine, Saab doprinosi razvoju još bliže suradnje i dugoročnog zajedničkog poduhvata između Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (UNIZG-FER) te švedskog KTH Kraljevskog instituta za tehnologiju. Opći cilj projekta je stvaranje Centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme u Hrvatskoj (ACROSS CoE), koji će biti na čelu istraživanja i inoviranja novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa u područjima poput mehatroničke tehnologije, interakcije ili percepcije ljudskog robota, tehnologija navigacije i spoznaje...

Nakon što Centar izvrsnosti ostvari punu operativnost, predstavljat će dugoročnu i održivu investiciju u ljude i istraživanje u Hrvatskoj. Centar će provoditi visokokvalitetna bazična i primijenjena istraživanja te uvesti inovacije u robotske sisteme. Usklađivanjem svojih aktivnosti sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske, ACROSS CoE će omogućiti značajne koristi hrvatskom društvu, ekonomiji i industriji.

“UNIZG-FER, kao vodeća hrvatska visokoškolska i istraživačka ustanova koja djeluje u području tehničkih znanosti, pozicionirala se kao regionalni lider u autonomnim i kooperativnim robotskim sistemima. Snažnim povezivanjem s KTH-om, uz velikodušnu podršku Saaba, ACROSS CoE nastoji postati svjetskim centrom za najsuvremenija istraživanja i inovacije u autonomnoj i kooperativnoj robotici s jakim utjecajem na hrvatsku i europsku industriju te društvo u cjelini“, istaknuo je prof.dr.sc. Ivan Petrović, profesor na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo na FER-u te koordinator projekta ACROSS.

„Saab ima dugu povijest suradnje s akademskim sektorom. Ono što činimo u Švedskoj kad su u pitanju inovacije, istraživanje i razvoj, želimo primijeniti drugdje u svijetu. Suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu prva je ovakve vrste u Srednjoj i Istočnoj Europi, koji čine ključno tržište za Saab u budućnosti – te vjerujemo kako će ovaj projekt imati stvaran utjecaj na hrvatsku i regionalnu ekonomiju“, istaknuo je Pontus de Laval, Direktor za tehnologiju u Saabu.

Omogućavanjem partnerstva između najboljih tehničkih akademskih institucija u Hrvatskoj i Švedskoj, Saab pruža podršku Hrvatskoj u postizanju konkurentne pozicije u globalnom svijetu te rješavanju budućih društvenih izazova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram