Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2017

HAMAG-BICRO osigurao novih 150 milijuna kuna zajmova za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osigurala je dodatna financijska sredstva za poduzetnike u iznosu od 150 milijuna kuna iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. kroz financijski instrument ESIF Mali zajmovi...

Povećanje inicijalne alokacije od 94 milijuna kuna rezultat je izuzetne potražnje za HAMAG-BICRO zajmovima u proteklom razdoblju. S obzirom na isto, poduzetnicima je stavljena na raspolaganje ukupna omotnica u iznosu od gotovo 244 milijuna kuna.

Financijski instrument ESIF Mali zajmovi namijenjen je kreditiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Namjena ESIF zajmova je modernizacija i proširenje postojećeg poslovanja, zadržavanje postojećih i povećanje broja radnih mjesta, osnivanje obrta i trgovačkih društava te samozapošljavanje. U okviru ovog financijskog instrumenta, HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva izravno odobravati zajmove. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja namjera je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika.

Od početka provedbe financijskih instrumenata (listopad 2016.) odobreno su 272 zahtjeva za zajmom u ukupnom iznosu od 71.7 milijuna kuna, s prosječnim iznosom odobrenog zahtjeva od 263 tisuće kuna.

Najtraženiji ESIF zajam je Mali zajam koji čini 63% ukupno zaprimljenih zahtjeva. Najzastupljenije djelatnosti korisnika zajmova su prerađivačka industrija, djelatnosti pružanja smještaja i građevinarstvo.

„Iznimno sam ponosan što smo jedna od prvih zemalja članica koje su uspostavile financijske instrumente u novoj financijskoj perspektivi. Nova alokacija dokazuje uspješnost rada naše Agencije i značajnost ESIF zajmova za poduzetnike čime će se povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva. S obzirom na isto, mikro, malim i srednjim poduzetnicima stavljeno je na raspolaganje ukupno 244 milijuna kuna“, izjavio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec.

S ciljem pojednostavljenja procedure prijave, HAMAG-BICRO je uveo mogućnost online prijave za ESIF zajmove, dok je cjelokupna dokumentacija poduzetnicima dostupna na stranici www.hamagbicro.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram