Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

Hrvatski poduzetnici objeručke prihvatili model j.d.o.o.-ova

POVEZANE OBJAVE:

Zaključno s posljednjim danom mjeseca listopada, u Hrvatskoj je osnovano ukupno 6.013 jednostavnih trgovačkih društava...

Drugim riječima, ove se je godine na mjesečnoj razini osnivalo 501 jednostavno društvo ili njih 19 dnevno, pokazuje analiza tvrtke Bisnode. U istom razdoblju 2013. godine, od siječnja do listopada osnovano je ukupno 7.346 jednostavnih društava ili njih 24 dnevno. Lani je u prvih 10 mjeseci osnovano 6.468 "tvrtki za 10 kuna", odnosno njih 21 na dan.

Promatrajući broj novoosnovanih društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), u prvih 10 mjeseci ove godine osnovano je njih 4.493, ili 14 po danu. To je nešto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine – tada je osnovano tristotinjak d.o.o.-a manje, odnosno osnivalo ih se 13 na dan. U 2013. godini s posljednjim danom listopada osnovano je 4.924 odnosno 16 dnevno.
Promatrajući podatke u prvih 10 mjeseci ove godine, ne čudi kako je čak 30% jednostavnih društava otvoreno na području Grada Zagreba, njih 1.825, odnosno 6 dnevno, dok je najmanje njih osnovano u Požeško-slavonskoj županiji - njih 51. Sličan je trend i kod d.o.o.-a – uz dominaciju Grada Zagreba i 5 otvorenih dioničkih društava dnevno, najmanje d.o.o.-a se otvara u Ličko –senjskoj županiji gdje je dosad registrirano svega njih 25.Promatrajući broj otvorenih jednostavnih društava po mjesecima, čini se da je najatraktivije razdoblje za pokretanje poduzetničke aktivnosti početak proljeća. U tom je razdoblju, kako ove, tako i prošlih godina osnovano gotovo 40% ukupnog broja jednostavnih trgovačkih društava registriranih u prvih 10 mjeseci. Najpropulzivniji mjesec je ožujak – ove je godine osnovano 35,6% više od prosjeka prvih 10 mjeseci, odnosno 806 jednostavnih društava. Slijedi mjesec travanj s 764 te veljača sa stotinjak j.d.o.o.-a manje. S druge strane, kolovoz i ove godine bilježi najmanji broj novoosnovanih tvrtki a ističe se još i ovogodišnji siječanj te lanjski rujan kada je broj jednostavnih društava bio manji od prosjeka za prvih 10 mjeseci.

I društva s ograničenom odgovornošću najčešće se osnivaju u ožujku, dok je kolovoz mjesec s najmanje aktivnosti. Broj osnovanih d.o.o.-a u ožujku je za 35,56% viši od prosječnog broja osnovanih u prvih 10 mjeseci ove godine.
Najveći broj jednostavnih društava registrirano je za djelatnost trgovine – tamo je u prvih 10 mjeseci ove godine registrirano njih 1.193, odnosno gotovo 20% ukupnog broja svih j.d.o.o.-a u Hrvatskoj. Slijedi djelatnost pružanja smještaja i ugostiteljstva, građevinski sektor, sektor stručnih znanstvenih i tehničkih djelatnosti te sektor proizvodnje i prerade. Promatrajući broj društava s ograničenom odgovornošću i njihov broj po sektorima, ponovno se ističu spomenute djelatnosti, no u različitom poretku. D.o.o. je kao pravni oblik također najviše zastupljen u sektoru trgovine, no „tvrtki za 10 kuna“ ima 16,96% više. Najveća je razlika u djelatnosti pružanja smještaja. Tamo je registrirano čak 137,92% više jednostavnih društava, a značajna je razlika i u sektoru građevinarstva gdje takvih društava registrirano 77,84% više.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram