Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2015

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj može otvoriti 80.000 radnih mjesta

POVEZANE OBJAVE:

Za društveno poduzetništvo Vlada RH je novom Strategijom razvoja društvenog poduzetništva do 2020. godine namijenila 270,6 milijuna kuna, Europska komisija je u tom razdoblju društvenim poduzetnicima otvorila 80 milijardi eura vrijedan Europski socijalni fond, pokrenuta je i inicijativa poticanja izdašnih privatnih investicijskih fondova za projekte društvenog poduzetništva na razini Europske unije, no u Hrvatskoj i dalje ne postoji moderan poticajni zakonodavni okvir za društveno poduzetništvo, navodi se u priopćenju...

U Hrvatskoj se društveno poduzetništvo pojavljuje u čak pet zakona (Zakonu o udrugama, Zakonu o zadrugama, Zakonu o zakladama i fundacijama, Zakonu o ustanovama i Zakonu o trgovačkim društvima), no niti jednim se izravno ne regulira zbog čega je taj segment poduzetništva koji ima izniman potencijal zapošljavanja i pokretanja ekonomske aktivnosti zakinut u tržišnom pozicioniranju i pristupu potrebnim financijskim sredstvima.

A potencijal razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj najbolje pokazuju brojke iz Europske unije u kojoj je u društvenim poduzećima direktno zaposleno više od 11 milijuna ljudi (6 posto ukupno zaposlenih), a indirektno je uz njihov rad vezano gotovo 160 milijuna ljudi, dok je svako četvrto novoosnovano poduzeće društveno poduzeće. Kad bi se samo brojka direktno zaposlenih preslikala na Hrvatsku, to bi značilo da društveno poduzetništvo može stvoriti oko 80.000 radnih mjesta.

Kako bi kroz konstruktivnu diskusiju iznjedrili zajednički prijedlog mjera za unaprijeđenje domaćeg zakonodavnog okvira, Udruga općina u RH, Udruga gradova u RH, Hrvatska zajednica županija, Privredna banka Zagreb, EU PROJEKTI obrt za poslovno savjetovanje, Učilište EU PROJEKTI i Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte (IRPEU) suorganiziraju konferenciju pod nazivom „Društveno odgovorni uz fondove EU!“. Konferencija će se održati 10. lipnja, a okupit će sve dionike potrebne za uspjeh društvenih poduzetničkih inicijativa – predstavnike Vlade, jedinica lokalne i regionalne samouprave i njihovih razvojnih agencija, obrazovnih i financijskih institucija i konzultanata, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram