Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2015

Vlada usvojila "Poduzetnički impuls" težak 4,4 mlrd. kuna

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 19. veljače, usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna...

Program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika postao najvredniji od 2012. godine od kada se provodi.

Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, s ukupno 88 posto financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna. Ove godine program se provodi u tri osnovna područja, a to su Mikro i malo poduzetništvo i obrt, Sredstva iz fondova EU te Lakši pristup financiranju.

Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10 tisuća, a najveća 15 milijuna kuna, očekuje se da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora te ističe da je većina sredstava osigurana iz EU-ovih fondova.

Ovogodišnji program sastoji se od tri programska područja. Za prvo, "Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje" predlaže se iznos od 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna. U treće programsko područje "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna.

Poduzetnički impuls namijenjen je povećanju konkurentnosti sektora, povećanju poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, povećanju investicija, komercijalizaciji inovacija, razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju te povećanju poduzetničkih znanja kao i prijenosu znanja.

Prvi natječaji bit će objavljeni u ožujku, a sve informacije možete pronaći na www.minpo.hr i www.hamagbicro.hr.

Od ponedjeljka 23. veljače Ministarstvo poduzetništva i obrta organizirat će radionice na kojima će poduzetnicima i obrtnicima detaljno predstaviti plan provedbe Impulsa i uvjete sudjelovanja u natječajima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram