Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2014

Prilike za suradnju hrvatskih i finskih poduzetnika

Hokej može spajati poduzetnike i vjerujem da ćemo nakon prvog gospodarskog susreta finskih i hrvatskih poduzetnika u Zagrebu u siječnju u uzvratnom posjetu Finskoj suradnja biti produbljena i ojačana, rekao je podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove Domagoj Juričić, otvarajući poslovni skup finskih i hrvatskih gospodarstvenika pod nazivom „Hokej povezuje business“. Poslovne susrete organizirali su Hrvatska gospodarska komora i Veleposlanstvo Republike Finske u Republici Hrvatskoj uz potporu KHL Medveščak Zagreb i hokejaškog kluba Jokerit Helsinki....

„Hrvatska gospodarska komora bit će na raspolaganju dati sve potrebne informacije finskim poduzetnicima koji žele raditi u Hrvatskoj i s Hrvatskom, naravno besplatno“, istaknuo je Juričić.

Hokej je najpopularniji sport u Finskoj i Finska je posebice s obzirom na svoju veličinu jedna od najjačih hokejaških nacija u svijetu, no hokej može biti i nešto više od sporta u kojem pobjeđuje onaj koji da više golova, rekao je Timo Rajakangas, veleposlanik Finske u Hrvatskoj. „Svaki uspješan hokejaški tim prati niz uspješnih poduzetnika koji daju svoj doprinos zajednici podupirući takvu momčad i upravo zbog toga odlučili smo iskoristiti prvi susret finskog i hrvatskog hokejaškog tima za poslovne razgovore koji prate Jokert s hrvatskim poduzetnicima. Vjerujem da ovo neće biti posljednji puta da hokej spaja poduzetnike, a na poduzetnicima je da iskoriste ovu priliku i zabiju što više golova na poslovnom planu“, zaključio je Rajakangas.

Hrvatska i Finska već godinama imaju dobru suradnju u području brodogradnje, tako da osim nastavka suradnje u području specijalizirane male brodogradnje, mogućnosti suradnje postoje također u šumarstvu, energetici te posebice ICT-u, rekla je Svjetlana Momčilović iz Sektora za međunarodne odnose HGK. Dodala je kako moderna infrastruktura, izvrsna prometna povezanost, visokokvalitetna radna snaga te poticajni uvjeti za ulaganja samo su neki od razloga za odabir RH kao ulagačke i poslovne destinacije. „Iako su Hrvatska i Finska dio istog jedinstvenog europskog tržišta, gospodarske odnose ovih dviju zemalja karakterizira nesrazmjer u vrijednosti robne razmjene. Iako Finska nije tradicionalno hrvatsko tržište, međusobni dobri i prijateljski odnosi te suradnja koju obje zemlje njeguju na svim razinama, dobra su platforma za unaprjeđenje međusobne gospodarske suradnje. Upravo ovaj događaj izvrsna je prilika da se dijelu finske poslovne zajednice predstave i približe mogućnosti poslovanja i ulaganja u Hrvatsku“, smatra Momčilović.

Na skupu je sudjelovalo više od 40 poduzetnika iz dvije države kojima je predstavljena trenutna gospodarska situacija u Hrvatskoj, kao i mogućnosti za suradnju, a finska tvrtka Lindström je iznijela svoja iskustva rada na hrvatskom tržištu.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Finske u 2013. iznosila je 51,4 milijuna eura, što u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom čini samo 0,21 posto. Hrvatska je 2013. godine uvezla iz Finske robu u vrijednosti od 35,5 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz u Finsku iznosio 15,9 milijuna eura. U posljednje dvije godine primjetno je povećanje broja finskih turista u Hrvatsku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram