Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2014

KRIZA U PETOJ BRZINI: Ove godine ugašeno 40 posto više tvrtki!

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine osnovano manje tvrtki nego u istom lanjskom razdoblju, a ugašeno ih je znatno više, pokazuje danas objavljena analiza tvrtke Bisnode Hrvatska...

U tom razdoblju osnovano je 6.920 tvrtki, odnosno 972 tvrtke ili 12,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, ugašeno je 6.159 tvrtki, što gotovo 40 posto više nego lani, pokazuje analiza.

Poslovni račun 14.482 tvrtke bio je tijekom prvog polugodišta blokiran barem na jedan dan, što je 9,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analiza odnosa broja ugašenih i novoosnovanih tvrtki prema mjestu osnutka, pokazuje da je u gotovo polovini županija više ugašenih nego novoosnovanih tvrtki, dok su u prvom lanjskom polugodištu sve županije imale pozitivne omjere u korist novoosnovanih tvrtki.

Najveću negativnu razliku bilježe Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je na trećem mjestu Vukovarsko-srijemska županija.

Sektori gospodarstva u kojima je najviše novoosnovanih tvrtki su trgovina na veliko i malo te turizam i ugostiteljstvo, pokazuje analiza Bisnodea.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram