Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2014

Poduzetnički impuls za 2014. godinu vrijedan 1,26 milijardi kuna

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu - "Poduzetnički impuls", s proračunom od 1,26 milijardi kuna...

"Poduzetnički impuls" sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna i strukturnih fondova Europske unije.

Na osnovu tog programa u ovoj je godini planiran ukupni proračun u iznosu od 1,26 milijardi kuna, što uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. godinu, tj. u 2016. godinu na EU-projektima, kaže ministar gospodarstva i poduzetništva Gordan Maras.

Od ukupnog iznosa se za dodjeljivanje bespovratnih potpora planira 413,8 milijuna kuna, od čega 279 milijuna kuna iz europskih fondova.

Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijun kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović smatra da još jedan prioritet u poticanju gospodarstva javnim sredstvima treba biti poticanje izvoza.

"Treba poticati one koji se mogu sa svojim proizvodima nositi izvan Hrvatske. To su najuspješnije firme u Hrvatskoj", kazao je Milanović.

Dodao je da "svi koji nešto vrijede, pokušavaju vani" te poručio da vlada više neće imati sluha za "poticanje i održavanje lokalnih pašaluka i monopola", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram