Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2014

Evo kako je Facebook "ubio" svoju konkurenciju u Brazilu

Po broju korisnika Facebooka Brazil je na trećem mjestu u svijetu. Do tako brzog uspona došlo je i zato što je u Brazilu već postojala kultura društvenih mreža. Sve do 2011. na tamošnjem tržištu je predvodio Orkut...

Brazil i dalje ima najveću Orkut-zajednicu na svijetu. Kakvu zajednicu? Orkut je, naime, ime jedne društvene mreže koju je pokrenuo turski suradnik Googlea Orkut Büyükkökten. Ta društvena mreža je pokrenuta 24. siječnja 2004., dakle točno jedanaest dana prije nego što je Mark Zuckerberg na svjetsku mrežu pustio Facebook. Već u travnju iste godine Google je pustio u promet Orkut na portugalskom pa je mogao početi njegov pobjedonosni uspon u Brazilu. 2007. je 40 milijuna Brazilaca imalo Orkut-profil - a to je bilo više od polovice korisnika te društvene mreže u svijetu.

U to vrijeme je Facebook u Brazlu bio gotovo nepoznat. Ako ga je uopće netko koristio bili su to Brazilci koji su imali prijatelje u inozemstvu i koji su otvarali profil na Facebooku kako bi s njima mogli komunicirati. "Facebook je zato u Brazilu najprije koristila društveno-ekonomska elita", kaže komunikolog Vinicius Andrade Pereira sa Sveučilišta savezne države Rio de Janeiro. "Iz toga je nastalo poimanje da je Orkut društvena mreža nižih slojeva, a Facebook viših."

Počeci Facebooka u Brazilu

Tko je, dakle, držao do sebe, htio je otvoriti Facebook-profil. Ali, na Facebooku se mogao snaći samo onaj tko je govorio engleski ili neki drugi od jezika koje je Facebook nudio. Portugalski nije bio među njima.

2008. je Google odlučio da čitavu administraciju društvene mreže prenese u brazilsku podružnicu u Belo Horizonteu. Tada je 70 posto korisnika interneta koristilo Orkut, pisale su dnevne novine Estado de Sao Paulo. Suparnik Facebook u to vrijeme, prema raznim procjenama, nije imao ni milijun korisnika u Brazilu.

Ali, uskoro će Facebook preteći vodeću društvenu mrežu u Brazilu. Krajem 2008. su Zuckerberg i Co. pustili u promet Facebook na portugalskom. Bio je to početak njegovog izuzetno brzog uspona u toj zemlji.

Kultura društvenih mreža

Od tada su Facebooku bile dovoljne tri godine da preuzme vodstvo na tržištu društvenih mreža u Brazilu. Krajem 2011. je Facebook imao 30 milijuna korisnika, Orkut samo još 29 milijuna. 2012. je Facebook-zajednica u Brazilu rasla brže nego i u jednoj drugoj zemlji na svijetu i postala treća po broju korisnika, iza SAD-a i Indije.

Stručnjaci za tržište procjenjuju da danas oko 76 milijuna Brazilaca koriste Facebook. To je oko 90 posto tamošnjih stanovnika koji redovito koriste internet. I tu ima korisnika svih uzrasta. A Facebook je najčešće posjećena stranica u Brazilu.

Put do toga je u određenom smislu pripremio njegov suparnik Orkut, smatra komunikolog Pereira. "Kad je u Brazilu počeo uspon Facebooka već je postojala kultura društvenih mreža."

Dramatičan pad kod Orkuta

S tim se slaže i njegova kolegica Pollyana Ferrari Teixeira s Papinskoga katoličkog sveučilišta (PUC) u Sao Paulu. "Brazilci rado svoj privatni život izlažu u društvenim mrežama, dijele svoje brige, svoju ljutnju, svoje snove."

A Orkut? "Orkut je u tri godine izgubio oko 95 posto svojih dnevnih klikova", procjenjuje Maria Paula Sibilia, komunikologinja sa Sveučilišta u Rio de Janeiru. Orkut ne otkriva broj stvarnih članova. Zacijelo za to ima razloga. Jer, unatoč dramatičnom padu broja korisnika u Brazilu tamošnja zajednica čini više od polovice svih korisnika Orkuta u svijetu.

Izvor: D

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram