Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2014

Predstavljen "EU početnik" jamstveni program za nove poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) i Europski investicijski fond (EIF) predstavili su jamstveni program EU početnik namijenjen subjektima malog gospodarstva koji posluju do dvije godine, a koji će omogućiti još značajniju podršku malom i srednjem poduzetništvu i daljnjem poticanju poduzetnika početnika u Hrvatskoj...

Jamstveni program EU početnik realiziran je u sklopu potpisanog sporazuma o kontra jamstvima unutar Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije (CIP).

Sporazum o kontra jamstvima potpisan je u prosincu 2013., nakon što je Hamag Invest prijavio svoj jamstveni program za poduzetnike početnike na CIP-ov natječaj za kontra jamstva EIF-a.

Kontra jamstvima će se, kako je kazao predsjednik Uprave Hamag Investa Darko Liović, ujedno ohrabriti hrvatske poslovne banke za odobravanje više kredita tvrtkama početnicima (startup tvrtke).

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da se od ovog projekta očekuje podrška za oko 650 tvrtki početnika u ostvarenju njihovih investicija, proširenju poslovanja i stvaranju novih radnih mjesta.

Maras je naveo kako će podrška CIP-a omogućiti Hamagu značajno povećanje jamstvenog potencijala za tvrtke početnike pa tako Hamag planira izdati 400 milijuna kuna jamstava poduzetnicima početnicima u trogodišnjem razdoblju, uz povećanje maksimalnog postotka jamstava i veću usredotočenost na pružanje podrške rizičnijim tvrtkama početnicima.

Maras je najavio i kako će se u idućih nekoliko mjeseci spojiti dvije vladine agencije, Hamag Invest i Bicro, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram