Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2013

Poduzetnici o Linićevim kritikama: On misli da se uspjeh i rast mogu narediti!

Kao da imamo dvije vlade - jednu koja nas cijeni i s nama dobro komunicira, i drugu koja nas ne čuje i bez razloga nas proziva za izostanak gospodarskog rasta, rekli su danas članovi Udruge malih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova EU Branku Grčiću...

"Napada nas se da smo zli, opaki i lažljivi i krivi za recesiju, kao da se uspjeh i rast mogu narediti", rekao je predsjednik HUP-ove Udruge malih poduzetnika Petar Lovrić na današnjem susretu s potpredsjednikom Grčićem.

Lovrić ističe da se poduzetnici ponašaju racionalno i investiraju kad se steknu povoljni ulagački uvjeti, ali oni, po njegovim riječima, nisu nastupili.

"Poduzeća nisu socijalne ustanove, nema otvaranja novih radnih mjesta bez stvaranja posla i pravne sigurnosti, a toga u nas nedostaje", žali se Lovrić, apelirajući na mekšu komunikaciju dijela Vlade i poduzetnika. Pored retorike pojedinih ministara, smeta mu i, kako je rekao, porezna represija.

Potpredsjednik Grčić pak odgovara da je dobro da u Vladi postoje "i vatra i voda" te da je ponekad dobro prodrmati uspavane, ocjenjući izravnu retoriku koja nekima smeta "dobronamjernom intervencijom" kako bi se stvari pokrenule.

Grčić upozorava i da uvođenje reda nije represija te kako bliskost bilo kojoj stranci ne smije biti bitna u jednakom tretmanu sviju pred poreznim i drugim propisima.

Grčić smatra kako je u uvjetima ulaska u proceduru prekomjernog deficita teško očekivati porezno rasterećenje jer za to jednostavno nema prostora.

Po njegovim riječima, već ovaj ili idući tjedan Vlada bi mogla raspravljati o korekciji određenih međustopa PDV-a.

Grčić se nada prekidu trenda pada gospodarstva u 2014. godini. Taj bi rast u budućnosti mogao ukinuti potrebu za povećanjem poreza, kazao je Grčić.

Predsjednik HUP-ove Udruge malih poduzetnika u svom se istupu osvrnuo i na položaj Hrvatske gospodarske komore (HGK) nakon afere izvlačenja Komorina novca u privatne ruke, rekavši da bi trebalo preispitati način financiranja HGK. "Želimo i trebamo komoru, ali treba joj jasno odrediti viziju, misiju i ciljeve, a onda raspraviti o članarini", smatra Lovrić koji ujedno drži da komora mora biti trgovačka to jest zastupati interese učlanjenih trgovačkih društava, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram