Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2013

Probudio se ministar Maras: Obrtnicima cenzus za ovrhu na 10.000 kn?

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras će zbog najave o pokretanju prisilne naplate dugovanja za poreze i ostala javna davanja za iznose iznad 2.000 kuna razgovarati s ministrom financija Slavkom Linićem i ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec da se za obrtnike nađe adekvatno rješenje te da se podigne cenzus na deset tisuća kuna...

"Predložit će da se nijednog obrtnika ne ovrši i ne blokira račun prije nego mu se pošalje upozorenje te da se uskladi izdavanje ovrhe s rokovima za plaćanje koji vrijede na tržištu od 60 dana", rekao je Maras nakon što je sudjelovao na 3. međunarodnoj konferenciji o učenju za poduzetništvo.

Za spomenuto rješenje za obrtnike koje će predložiti ministru financija i ravnateljici Porezne uprave, Maras smatra da će onima koji su u poteškoćama omogućiti nastavak rada i lakše plaćanje dugova. Porezi se moraju platiti i to je obveza svakog gospodarstvenika i građana, ali postupke treba uskladiti i s problemima tržišta koji najviše tište one male, kazao je.

Osvrnuvši se na jučerašnje reakcije Hrvatske obrtničke komore (HOK) da će nove mjere prisilne naplate dovesti i do zatvaranja brojnih obrta, ministar je kazao da HOK dramatizira i da se sigurno neće desiti da jako puno obrtnika zbog toga završi svoje poslovanje.

Na novinarski upit kako je moguće da je to krenulo, a da on nije ni znao za to, odnosno doznao je kad je krenulo, ministar Maras je kazao da Porezna uprava ima svoj način i dinamiku rada u čemu ne obavještavaju ni druga ministarstva, pa tako ni primjerice pravosuđa, koja je granica duga za fizičke osobe niti za veća poduzeća.

"Oni imaju svoje načine rada i prioritete u naplati poreza, a sada kada je sve krenulo moramo se svi uključivati i naknadno razgovarati i predlagati rješenja za one koji rade i koji bi zbog malih dugovanja od par tisuća kuna morali zatvoriti poslovanje", rekao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram