Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2013

Neuredno plaćanje stvara velike probleme privatnim poduzetnicima

Hrvatske tvrtke trpe posljedice neplaćanja ili plaćanja faktura nakon isteka valute izdanih klijentima. Oko tri četvrtine njih već su imali negativna iskustva s lošim platnim  navikama svojih klijenata, a to su ponajprije osjetili kroz probleme likvidnosti i gubitak dobiti. ..

To su saznanja do kojih se došlo na temelju EOS-ovog istraživanja „Navike plaćanja u Hrvatskoj“, koje je u Hrvatskoj po prvi put provedeno 2013. godine. U rezultatima istraživanja posebno je uočljiva nepouzdanost korporativnih klijenata: samo 53,7 posto pravnih osoba podmiruje svoje račune u valuti.

U istočnoj Europi taj je prosjek 71,7 posto, a u „Jedan od razloga neurednih navika plaćanja korporativnih klijenata je primjerice odobravanje iznadprosječno dugih rokova plaćanja“, komentira Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj. Hrvatski klijenti u B2B sektoru imaju u prosjeku deset odnosno pet dana dulji rok od zapadnoeuropskog i istočnoeuropskog prosjeka, koji iznosi 35 odnosno 40 dana.

"Kraći rokovi plaćanja povećavaju pritisak na kupce, a to pozitivno djeluje na platnu disciplinu“, naglašava Cerinski. Ovo je vidljivo i na primjeru hrvatskih krajnjih korisnika gdje je rok plaćanja od 20 dana ispod prosjeka u Zapadnoj Europi, koji iznosi 22 dana. Istodobno je udio pravovremenih plaćanja od 81,1 posto u Hrvatskoj viši nego na Zapadu (79,6 %) i Istočnoj Europi (77 %).

Slična je slika i kod otpisa potraživanja: Naime, sa svojih 6,1 posto i tu je udio B2B kupaca veći od istočnoeuropskog prosjeka, koji iznosi 5,5 posto. Kao razloge za platnu nedisciplinu u sektoru B2B anketirane tvrtke navode osobito problem manjka likvidnosti i opću gospodarsku situaciju, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram