Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2013

Nakon ulaska u EU Hrvati počeli masovno otvarati obrte u Njemačkoj, evo što se dogodilo...

Od 01.07.2013. god. mnogo je osoba iz Hrvatske otvorilo obrt u Njemačkoj. U to su ušli bez da su znali u kakve se obveze upuštaju i da se upravo u obrtništvu moraju poštivati mnogi propise...

Mnogi sumnjivi savjetnici zaračunavaju više stotina eura za osnivanje obrta. Obećavaju poslove i brinu se o administraciji bez da i sami znaju do kakvih dugoročnih problema dovode novoosnovana poduzeća.

"Činjenica da pojedinačna osoba osniva npr. poduzeće za suhu gradnju i kasnije sama radi u tom poduzeću, se zapravo kosi sa čistom logikom“, kaže predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj Mario Šušak. „Nadležne ustanove u Njemačkoj će se uskoro pitati kako to da tri ili četiri tvrtke za suhu gradnju (poduzeća trgovaca pojedinaca) rade npr. na jednom zidu i to obračunavaju. Jedan zavrće vijke, drugi pridržava, a sljedeći se brine o logistici i donosi ploče? Ovi radovi ukazuju na postojanje prividne zaposlenosti te nisu samo kažnjivi za poduzeće suhe gradnje već i za naručitelja“, nastavlja Šušak.

Ovi problemi ipak nisu potrebni. Njemačkim je poslodavcima s novim Zakonom o zapošljavanju koji je stupio na snagu sa 01.07.2013. god., olakšano zapošljavanje radne snage iz Hrvatske.

Novi zakon omogućuje osobama s kvalificiranom strukovnom izobrazbom nove putove doseljavanja. „U Njemačkoj imamo veliku potrebu za stručnom radnom snagom. Doseljavanje može doprinijeti pokrivanju te potrebe.“, rekla je Monika Varnhagen, direktorica Središnjeg ureda za posredovanje u međunarodnom i stručnom zapošljavanju (ZAV). „Novi pravni propisi pokazuju da se Njemačka zanima za doseljavanje“.

Nova zakon o zapošljavanju sada pojednostavnjuje ulazak na tržište rada onim osobama koje imaju minimalno dvogodišnju strukovnu izobrazbu. Uvjet je da je njihova strukovna kvalifikacija istovjetna s njemačkom i da je to zanimanje nedostatno zanimanje u Njemačkoj, za to se pojačano treba omogućiti doseljavanje iz inozemstva. O kojim se zanimanjima radi, može se provjeriti pri Hrvatskom gospodarskom savezu na office@kwvd.de i na internet stranici Središnjeg ureda za posredovanje poslova na www.zav.de.

Prilikom postavljanja zahtjeva za radnom dozvolom za EU (Arbeitsgenehmigung-EU) Hrvatski gospodarski savez sa sjedištem u Frankfurtu na Majni može uvelike pomoći kako zahtjev ne bi zapeo već na formalnostima. Ova usluga nije na raspolaganju samo članovima Hrvatskog gospodarskog saveza.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram