Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2013

Online nacija: U Švedskoj uskoro glasanje putem interneta

Šveđani su odlučili uvesti glasanje preko interneta. Online sudjelovanje u izbornom procesu u Švedskoj bi se moglo početi prakticirati već od 2018. godine...

"Ukoliko test dobro prođe, idući logični korak je uvođenje digitalnog glasanja za izbore koji će se održati 2022. godine", kaže za dnevni list Riksdag & Departement Billy Gustafsson, zastupnik socijaldemokrata u parlamentu.

Norveška i Finska već su testirali internetsko glasanje, a Šveđani ne žele kasniti za svojim susjedima. Uvjereni su da je krajnje vrijeme da predstavnička demokracija uđe u digitalno doba.

Internetsko glasanje znatno će olakšati situaciju biračima koji se na dan izbora nalaze u inozemstvu, kao i starijim osobama i invalidima kojima je teško doći na birališta. Također, očekuje se da će uvođenje internetskog glasanja drastično povećati izlaznost.

No, glasanje putem interneta ima i svojih mana, tvrdi zastupnik "zelenih" Max Andersson. "Veliki problem bi mogla predstavljati tajnost glasanja. Kod glasanja putem interneta postoji rizik da bi neki ljudi mogli biti prisiljeni glasati na određeni način, primjerice pod utjecajem članova svoje obitelji", kaže Andersson, a prenosi Index.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram