Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2013

Hrvatska vlada osniva fond težak 250 milijuna eura za male i srednje poduzetnike

Malo i srednje poduzetništvo ključ je izgradnje konkurentnog gospodarstva, istaknuto je na konferenciji Mala i srednja poduzeća budućnosti - primjeri dobre prakse iz Velike Britanije...

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn je kazao kako britanska vlada sustavno potiče inovativno malo i srednje poduzetništvo, a Velika Britanija spada u zemlje s najmanje barijera u poduzetništvu.

Naglasio je važnost suradnje znanosti i gospodarstva u jačanju konkurentnosti te kazao kako se stvari u Hrvatskoj što se tiče malog i srednjeg poduzetništva kreću u dobrom smijeru i nema razloga zašto Hrvatska ne bi postala centar poduzetništva.

Budućnost hrvatske konkurentnosti je u rukama malog i srednjeg poduzetništva koje čini više od 90 posto ukupnog gospodarstva, kazao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je kako je udio naših malih i srednjih tvrtki sličan kao u EU, u kojoj ih je 99,8 posto, a u Hrvatskoj 99,7 posto.

Udio dodane vrijednosti također je podjednak, kao i broj zaposlenih, oko 68 posto u Hrvatskoj, a u EU 67 posto.

Ono što nije dovoljno izraženo je udio u BDP-u koji je u EU 67 posto, a u Hrvatskoj nešto više od 50 posto, kazao je.

Maras je istaknuo i kako je pred usvajanjem strategija razvoja poduzetništva do 2020. godine, a glavni joj je cilj povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika i dizanje bruto dodane vrijednosti po zaposleniku za 40 posto (sada je to 16 tisuća eura po zaposlenom u 2012., a cilj je da u 2020. to bude oko 25 tisuća eura).

U ovom trenutku malo i srednje poduzetništvo nije dovoljno konkurentno i na tome se treba intenzivno raditi u idućim godinama, naglasio je Maras napominjući kako treba nastaviti s daljnjim poreznim rasterećenjem poduzetnika.

Također se treba omogućiti veći pristup financiranju, odnosno olakšati dotok kapitala malom i srednjem poduzetništvu.

Najavio je kako je iduće godine velika šansa i na tome Vlada radi, equity fond od 250 milijuna eura namijenjen za male i srednje poduzetnike financiran iz EU. I Maras je istaknuo važnost suradnje gospodarstva i znanosti u cilju jačanja konkurentnosti.

U sklopu konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse iz Velike Britanije i Hrvatske kao što su tehnološki cluster Cambridge i londonski Tech City - europsko tehnološko središte, Zagrebački inkubator poduzetništva, Osijek Software City te Microsoftovi investicijski centri u Hrvatskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram