Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2013

Do 2020. godine za 40% povećati BDP po zaposlenom u malom poduzetništvu

Ministar poduzetništva i obrta Goran Maras predstavio je danas strategiju razvoja poduzetništva u Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine čiji je opći cilj povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto u tom razdoblju...

Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura, rekao je Maras na predstavljanju nacrta strategije, čime je počela i javna rasprava o tom dokumentu koji bi se u Vladinoj i saborskoj proceduri trebao naći u travnju. Jedan od ciljeva strategije je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža.

Strategija predviđa i povećanje ponude financijskih sredstava za malo gospodarstvo za 40 posto, odnosno ukupno 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva. Banke trenutačno 39 posto zajmova plasiraju gospodarstvu, a 61 posto stanovništvu, a cilj je povećati udio plasmana banaka realnom sektoru na najmanje 50 posto ukupnih plasmana. Unutar toga je i povećanje udjela mikro i malih poduzetnika u ukupnom kreditnom portfelju sa sadašnjih 8 posto na 12 posto, objašnjava Maras.

Ministarstvo provedbom strategije želi povećati udio malih i srednjih poduzeća sa 22,4 posto na tisuću stanovnika na 40 posto do 2020. godine te istodobno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru sa sadašnjih 19 na 30 posto. Uklanjanjem administrativnih opterećenja i olakšavanjem poslovanja, cilj je za vrijeme provedbe strategije podignuti Hrvatsku među prvih 50 zemalja na rang-ljestvici Svjetske banke "Doing Business". Hrvatska je 84. na toj listi.

Pomoćnica ministra Dijana Bezjak kaže da je donošenje strategije uvjet za korištenje novca iz strukturnih fondova EU-a. Potencijal tih fondova za Hrvatsku do 2020. godine iznosi dvije milijarde eura, pri čemu se 1,75 milijardi odnosi na nepovratna sredstva od po 250 milijuna eura godišnje, a 250 milijuna eura je potencijalni doprinos strukturnih fondova EU-a za financijske instrumente i to za cjelokupno razdoblje od 2014. do 2020. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram