Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2013

Ministar poduzetništva predstavio prijedlog novog zakona o obrtu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je nacrt prijedloga novog zakona o obrtu koji štiti imovinu obrtnika od ovrhe, osigurava njegova prava za vrijeme nezaposlenosti, omogućuje prijenos obrta srodnicima te predviđa reformu obrtničkog komorskog sustava...

Prema prijedlogu Ministarstva poduzetništva i obrta, ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv obrtnika ne bi se mogla provoditi na kući ili stanu u kojoj žive obrtnik i njegova obitelj niti na nekretnini za obavljanje samostalne djelatnosti koja je njegov glavni izvor sredstava za život.

Za razliku od važećeg zakona koji ne dozvoljava prijenos obrta za vrijeme života obrtnika, sada se predlaže da se to može učiniti odnosno prenijeti obrt na ženu, muža ili djecu prilikom odlaska obrtnika u mirovinu.

Obrtnik bi kao i njegovi radnici nakon zatvaranja obrta ostvarivao pravo na naknadu za nezaposlene osobe, a pripadala bi mu i druga prava iz radnog odnosa.

Umjesto sadašnjih različitih iznosa komorskog doprinosa s obzirom na mjesto obavljanja obrta i delegatskog sustava izbora predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) i područnih komora, resorno Ministarstvo predlaže jedinstvenu stopu komorskog doprinosa i neposredni izbor čelnika HOK-a, koji bi jednom godišnje izvješće o radu Komore podnosio Hrvatskom saboru.

Za sezonske obrte, Ministarstvo predlaže plaćanje komorskog doprinosa samo za vrijeme trajanja sezonskog obrta.

Prijedlozi Ministarstva od danas su na javnoj raspravi, u Vladinoj proceduri trebali bi se prema očekivanju ministra Marasa naći za dvadeset dana, a donošenje novog zakona o obrtu Maras očekuje u travnju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram