Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

KONAČNO: Nove tvrtke više neće morati nositi isključivo hrvatska imena i nazive!

POVEZANE OBJAVE:

Hrvatski poduzetnici više neće morati svojim tvrtkama davati samo hrvatska imena. Do kraja godine u saborsku raspravu doći će izmjene Zakona o trgovačkim društvima, koje će našim tvrtkama omogućiti da u svoj naziv unose riječi iz engleskog i drugih stranih jezika, doznaje Novi list...

"Predložit ćemo da naziv trgovačkih društava ne bude isključivio na hrvatskom, a povod za tu izmjenu je skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju", kaže ministar Gordan Maras.

Hrvatska postaje dio globalne ekonomije, pa našim poduzetnicima ne bi trebalo ograničavati mogućnost odabira naziva tvrtke, kaže Maras.

Najnovije zakonske izmjene pripremaju se u povodu žalbi brojnih poduzetnika, ponajprije izvoznika te tvrtki koje se bave savjetodavnim uslugama, ili djeluju na području informatičke tehnologije. Oni smatraju da će na inozemnom tržištu biti prepoznatljiviji ako budu mogli odabirati engleska imena, koja su po svijetu raširena osobito u informatici.

Prema postojećem zakonu, tvrtke mogu u svoj naziv staviti tuđice samo ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom, ili ako su u partnerstvu sa stranom tvrtkom. Hrvatskim poduzećima dopušteno je uzimanje imena samo iz "mrtvih jezika", latinskog i starogrčkog.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram