Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2012

Ministar poduzetništva raspolaže s 376 milijuna kuna za otvaranje više od 4.000 novih radnih mjesta

Ministar poduzetništva i obrta optimističan je oko primjene programa "Poduzetnički impuls"...

"Poduzetnički impuls znatno će olakšati poslovanje malim i srednjim poduzetnicima", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući program poticanja poduzetništva i obrtništva za ovu godinu. Poticajne mjere svrstane su u pet područja - konkurentnost, financiranje, obrazovanje, poboljšanje okoline te europski projekti.

"Već smo aplicirali prvu kreditnu liniju u HBOR-u - najpovoljnih kredita na hrvatskom tržištu. Za sve one koji će investirati u određenim granama kamatna stopa bit će 3 posto, a 1 posto iznosit će kamata za investitore u područjima od posebne državne skrbi, kazao je Maras. Očekujemo da će u tri godine provedbe program dati rezultate i da će se sav uloženi novac vratiti u državni proračun", zaključio je Maras na predstavljaju.

Plan poticanja poduzetništva i obrtništva za ovu godinu "Poduzetnički impuls" vrijedan je 376 milijuna kuna. U konkuretno poduzetništvo uložit će se oko 115 milijuna kuna, a u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 milijuna te u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Maras je rekao i da se sljedećih godina planira više izdvajati za malo i srednje poduzetništvo, sve veći će biti udio sredstava iz EU-a, pa se očekuje da će u 2014. biti ukupno više od 700 milijuna kuna poticaja.

U dvije godine "Poduzetnički impuls" bi trebao stvoriti 4.000 novih radnih mjesta i zadržati 1.000 postojećih radnih mjesta. Zvuči kao kap u moru od 340.000 nezaposlenih...

Maras je također najavio i promjenu politike prema poduzetničkim zonama ističući kako će se koncentrirati na zone koje imaju perspektivu. Najavio je i veću fleksibilnost u otvaranju poduzeća kako bi se to moglo učiniti u roku od sedam dana. Napominje i da treba razlučiti poštene od nepoštenih te tvrtkama koje su zbog objektivnih razloga otišle u stečaj dati novu šansu.

Pročitajte još:

- Ministar Mrsić: Hrvati moraju promijeniti radnu filozofiju, ne može se više u istoj tvrtki raditi do mirovine

Foto: Vlada.hr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram