Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2012

Poduzetnički impuls: Vlada ove godine izdvaja 376,5 milijuna kuna za poticanje poduzetništva i obrta

U poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva Vlada će u ovoj godini, kroz program "Poduzetnički impuls", uložiti više od 376,5 milijuna kuna...

Taj će se novac usmjeriti u jačanje konkurentnosti poduzetništva, povoljno financiranje i jamstva, te u obrazovanje, unapređenje poduzetničke infrastrukture i projekte EU, kao i u institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva. Većina je tog novca, 320 milijuna kuna, iz državnog proračuna, dok je 50-tak milijuna kuna iz sredstava EU.

Veliku ulogu u cijelom procesu imat će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), čije je ovlasti Vlada danas odlučila proširiti i koja će u „Poduzetničkom impulsu“ sudjelovati s više od 53,8 milijuna kuna.

"Hrvatsko gospodarstvo je, po svojoj strukturi, u biti mikro-gospodarstvo", ocijenio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavljajući "Poduzetnički impuls".

Svoj zaključak temelji na podacima, prema kojima male i srednje velike tvrtke čine više od 99 posto svih tvrtki u Hrvatskoj. Malo poduzetnitšvo daje trećinu hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), čemu još valja pribrojiti oko petinu BDP-a koje generiraju srednje veliki poduzetnici.

Taj segment poduzentištva zapošljava preko 60 posto zaposlenih, a njegovi gospodarski subjekti daju preko 40 posto hrvatskoga izvoza. "Kak bi se reklo, lepi penezi nam stojiju na raspolaganju", pohvalio je premijer Zoran Milanović Marasov program poticanja maloga gospodarstva.

Pročitajte još:

- Institut za javne financije: Udio državnih potpora u BDP-u u Hrvatskoj je 2,4 puta veći u odnosu na EU

- Ipak se može: Za razliku od ostatka Hrvatske osječke informatičke tvrtke ne osjećaju krizu (VIDEO)

Izvor: HRT/Vlada/Jutarnji list, Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram