Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2011

Novi ministar poduzetništva Gordan Maras: Želimo olakšati život poduzetnicima u Hrvatskoj!

Novi ministar poduzetništva i obrta najavio je prve poteze nove vlade u smjeru jačanja poduzetništva i razvoja gospodarstva...

"Nova Vlada veliko značenje daje poticanju malog i srednjeg poduzetništva kao glavnom pokretaču razvoja gospodarstva te izvoru inovacija i novog zapošljavanja."

Istaknuo je to ministar novoga Ministarstva poduzetništva i obrta Gordan Maras, obračajući se sudionicima radionice za poduzetnike "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva. Želimo da poduzetnici imaju manje administrativnih barijera, da državna administracija bude u službi poduzetnicima kako bi mogli jednostavnije poslovati u Hrvatskoj, ali i EU-u", kazao je Maras, prenosi HRT.

Stvorit će se stimulativnije okružje za one koji imaju ideju i žele se baviti obrtom i poduzetništvom, poručio je ministar koji smatra da će se u tom segmentu rezultati vidjeti već u prvoj godini mandata. Naglasio je kako treba stvoriti preduvjete da se porezno rasterete mali i srednji poduzetnici, da se kvalitetnije rasporede poticaji koje država daje i koji će se privući iz EU, da se uklone nelikvidnost i neplaćanje.

Plaće do 3 tisuće kuna neće se oporezivati, a poduzetnici koji godišnje zarade do 230 tisuća kuna - neće ulaziti u sustav PDV-a. Odgovarajući na pitanja vezano za nelikvidnost, najavio je kako će se neplatiše sankcionirati zakonskim odredbama. Upitan hoće li biti promjena vezano uz cijenu rada koju poduzetnici navode kao glavnu prepreku konkurentnosti, Maras je je rekao kako će promjena i smanjenje doprinosa na bruto plaću biti, a da će dinamika biti objavljena kada bude prezentiran proračun.

Maras je pozvao poduzetnike da iskoriste vrijeme do ulaska u EU kako bi se što bolje prilagodili poslovanju na tržištu Unije, posebice kada je u pitanje edukacija, brendiranje proizvoda s oznakama hrvatske kvalitete i izvornosti, suradnja s lokalnom i regionalnom samoupravom i akademskom zajednicom te razvoj proizvoda s dodanom vrijednosti. Podsjetio je da iz nepovratnih sredstava iz EU-ova fonda IPA poduzetnik može dobiti od 50.000 do 200.000 eura, a natječaj je otvoren do 20. veljače 2012.

Pročitajte još:

- Od 1. srpnja možemo očekivati veliku poreznu reformu, smanjenje parafiskalnih nameta i poticanje reinvestiranja dobiti

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram