Zatvori
Poslovni Puls
11/11/2011

Hrvatski poduzetnici na HGK-ovom seminaru "otkrili" Nizozemsku, jedno od najsnažnijih gospodarstava EU-a

Seminar "Kako poslovati s Nizozemskom" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Nizozemskog veleposlanstva u Zagrebu održao se  11. studenoga 2011. u HGK...

Cilj seminara bio je približiti praktične aspekte poslovanja s Nizozemskom, predstaviti poslovna iskustva hrvatskih tvrtki koje već posluju s Nizozemskom, kao i područja moguće suradnje i poslovnih prilika između Hrvatske i Nizozemske. Namjera seminara bila je također potaknuti poslovne subjekte u Hrvatskoj na otkrivanje novih poslovnih mogućnosti s Nizozemskom, čije gospodarstvo obilježavaju dinamičnost i inovativnost, te kroz kratke B2B razgovore s tvrtkama koje već posluju u Nizozemskoj pružiti priliku za uspostavljanje kontakata i razmjene poslovnih iskustava. Oko 100-tinjak gospodarstvenika imalo je priliku čuti i iskustva hrvatskih tvrtki Navalis d.o.o.; Šulog d.o.o.; PZ Osatina i Geli d.o.o. koja već posluju u toj zemlji.

Stella Ronner Grubačić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske  rekla je kako seminar treba, pored ostalog, pokazati načine poboljšavanja suradnje gospodarstvenika dviju zemalja te pripomoći u iznalaženju novih poslovnih partnera. Nizozemska pruža brojne poslovne šanse premda je relativno mala zemlja, ali ima veliki značaj u svjetskom gospodarstvu. U EU Nizozemska je šesta zemlja po gospodarskoj razvijenosti s izuzetno razvijenim uslužnim sekotrom, ali i brojnim konkurentnim  proizvodnim granama.

"Jedna od prednosti nizozemskog gospodarstva je fleksibilna i  vrlo educirana radna snaga. To su prepoznali i brojni strani poduzetnici pa tako u Nizozemskoj posluje oko 8.000 stranih tvrtki koje zapošljavaju preko 10 posto radne snage. Taj podatak ne iznenađuje jer je nizozemsko tržište otvoreno još od 18. stoljeća.  Zbog  tržišne otvorenosti trgovina je već stoljećima od izuzetne važnosti za tu zemlju. Nizozemska je sedmi najveći uvoznik dobara u svijetu, a u tom uvozu Hrvatska sudjeluje s 0,3 posto. Hrvatski izvoz u Nizozemsku može se znatnije unaprijediti iznalaženjem tržišnih niša uz stalno jačanje inovativnih kapaciteta", zaključila je Ronner Grubačić.

Zanimljivo, Nizozemska je drugi najveći ulagač u Hrvatsku te zauzima 13. mjesto u ukupnoj robnoj razmjeni RH, rekla je Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK. U razdoblju od 1993. do lipnja 2011. godine Nizozemska je ukupno investirala 3,7 milijarde eura  u Hrvatsku što je 15 posto ukupnih direktnih stranih ulaganja. U razdoblju od siječnja do lipnja  2011. godine najviše smo izvozili u Nizozemsku: antibiotike (12 posto), obuću (9 posto) i električne transformatore (8 posto). U istom razdoblju iz Nizozemske smo najviše uvozili : lijekove (7 posto), cigare i cigarete od duhana (7 posto) i žive svinje (5 posto). Nizozemska iz svijeta najviše uvozi: strojeve i transportnu opremu, naftu i naftne derivate, medicinske i farmaceutske proizvode, telekomunikacijsku opremu, kemijske proizvode, voće i povrće, dijelove i opremu za strojeve, plin, metalni otpad i plastične mase. Sunčanica Skupnjak Kapić je naglasila da su velike mogućnosti za suradnju u brodogradnji, farmaceutskoj i kemijskoj industriji, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, elektroindustriji, drvnoj industriji, turizmu, energetici te prometu i logistici.

U razmjeni usluga s Nizozemskom Hrvatska bilježi suficit  jer brojni nizozemski poduzetnici koriste usluge hrvatskih tvrtki. Ukupni izvoz u Nizozemsku hrvatski gospodarstvenici mogu poboljšati suradnjom sa strukovnim udrugama, nastupom na sajmovima, korištenjem usluga posrednika, prezentacijom na društvenim mrežama, kontaktiranjem relevantnih institucija  te dobrom pripremljenošću ze pregovore, zaključili su sudionici HGK-ovog seminara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram