Zatvori
Gordan Horbec
03/01/2011

Poduzetnička minuta: Evo čemu služi onih 20.000 kuna koje morate položiti kao temeljni kapital

Jedna od prvih stvari koje svi zapamte je da moraju imati 20 tis kn temeljnog (osnivačkog) kapitala kada otvaraju tvrtku. Međutim prilično je nejasna njegova funkcija i značaj. Što je to uopće temeljni kapital i čemu služi kod tvrtki s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)...

U praksi vam najviše služi tome da s tim novcem plaćate sve početne troškove koji se pojavljuju. Tih 20 tis kn kapitala koje ste uplatili ne stoji na nikakvom posebnom t(r)ajnom računu već se prebacuje na žiro račun tvrtke i normalno se taj novac troši kao i novac koji dobijete kada naplatite prodaju svojih usluge ili proizvoda.

Znači li to da kada potrošite tih 20 tis kn da više nemate temeljnog kapitala? Ne. Da biste razumjeli kako to funkcionira morate se malo podsjetiti računovodstva. Naime svaka promjena se u računovodstvu bilježi na dva mjesta (zato se i zove dvojno računovodstvo) Kada uplatite temeljni kapital s jedne strane, u aktivi imate 20 tis kn na žiro računu, a sa druge strane u pasivi imate 20 tis kn temeljnog kapitala. Kako se novac u aktivi troši i ovisno na što se troši tako se mijenja aktiva međutim ovih 20 tis kn u pasivi uvijek ostaje upisano i ne mijenja se. Kako su onda pasiva i aktiva na kraju jednake, a uvijek moraju biti jednake? Vrlo jednostavno one se izjednačavaju putem računa dobiti i gubitka odnosno preko stavke dobit/gubitak tekuće godine (ovisno jeste li ostvarili dobit ili gubitak). Ta stavka će povećati ili smanjiti pasivu i bilanca će biti u ravnoteži.

I sada naravno dolazi gomila pitanja:

1. kakve onda ima veze koliki je temeljni kapital?
2. zar ne treba temeljni kapital odgovarati ili barem biti proporcionalan imovini tvrtke (strojevi, zgrade, tvornice)
3. kako i zašto povećati ili smanjiti temeljni kapital?
4. htio bih kupiti stan ili poslovni prostor na tvrtku mogu li to upisati u temeljni kapital?
5. banka želi da imam veći kapital

1. ja osobno smatram i da nema neke prevelike veze. Možda bolje i ljepše izgleda da tvrtka ima veliki kapital, ali ako znate da se on može vrlo lako povećati ili smanjiti onda je jasno da to nije nikakva sigurnost niti mjerilo samo po sebi.

Druga je stvar kod dioničkih društava (d.d.) tamo je iznos kapitala puno važnija stavka nego u vašoj privatnoj tvrtki.

2. Možda je to tako bilo na početku poslovanja u velikim tvrtkama koje su osnovane tako da su odmah u kapital ušle tvornice, hale itd. itd. ali s vremenom se taj odnos mijenja i ne može se tako jednostavno promatrati i zaključivati. Osim toga imovina se amortizira i vremenom računovodstveno vrijedi sve manje i manje, a kapital ostaje isti. Razlika se pojavljuje kao trošak (amortizacija) koja smanjuje dobit.

3. Najčešće su banke te koje inzistiraju na povećanju kapitala kako bi onda određeni pokazatelji ljepše izgledali i kako bi vam onda odobrili kredit. Po meni nema nikakav poseban razlog zašto to učiniti. Povećanje se radi prilično jednostavno ako se povećava tako da se dobit ne isplaćuje odnosno da se ona prebacuje u temeljni kapital. Provedu se promjene na sudskom registru, plati se naknada i to je to. Treba vam pravnik da sastavi tekst. Smanjenje se odvija na isti način – papirnato, a novac od smanjenja se isplaćuje udjeličarima. Može se povećati i dodatnim uplatama ili unosom neke druge privatne imovine.

4. Imovina koju tvrtka već posjeduje ili planirati kupiti svojim novcem ne može se upisati kao povećanje temeljnog kapitala. To je imovina koja se knjiži u aktivi i rezultat je redovnih poslovnih aktivnosti. Jedino što možete je ukoliko ste vi privatno vlasnik određene nekretnine da tu nekretninu unesete u tvrtku i na taj način povećate njezin temeljni kapital i imovinu istovremeno. Sve ovo će biti jasnije na primjeru. Npr. osnovali ste tvrtku sa 20 tis kn za taj novac kupite imovinu npr. računalo koje košta 15 tis kn. Sada više nemate 20 tis kn na računu već samo 5 tis kn, a ovih 15 tis kn je pretvoreno u vašu dugotrajna imovinu (računalo). Kako biste sada sa tih 15 ponovo povećali kapital? Nikako. Ne možete sami sebe primiti za kosu i podignuti zar ne?
Kad smo već kod nekretnina neki su čuli da se ne plaća porez na promet nekretnina ako se ista unosi u tvrtku kao temeljni kapital. To je istina, ali ponavljam prvo morate biti vlasnik nekretnine - morate ju imati. Ne možete ju kupiti i tražiti oslobođenje poreza na promet zato jer ćete ju kasnije prebaciti u tvrtku.

5. Pokušajte im objasniti da je svejedno stoji li dobit na kontu zadržana dobit ili na kontu temeljnog kapitala. Pokazatelji će im biti isti samo se nećete trebati gnjaviti sa procedurom povećanja kapitala. Neka vam stave uvjet da nećete isplaćivati određeni iznos dobiti za vrijeme trajanja kredita. Ponovite im da kao što ste papirnato povećali kapital tako ga možete i smanjiti u čemu je razlika?

Sve u svemu iznenadili biste se da ima velikih i poznatih tvrtki koje zarađuju milijune, a još uvijek imaju temeljni kapital od 20.000 kn.

Korisni linkovi
Zakon o trgovačkim društvima - ovdje možete više pročitati o samom kapitalu i pravilima za njegovo povećanje/smanjenje i sl.

Pročitajte i druge komentare ovog autora:

- Budite realni: Vaša financijska budućnost nije IKEA ormarić s uputama

- Najveći mitovi o poduzetništvu u Hrvata!

- Ovo je prava istina: Zarađujemo koliko mislimo da vrijedimo!

//Goran Horbec je voditelj portala ImamNovac i vlasnik računovodstvenog servisa Opulento d.o.o. Objavljeno uz dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram