Zatvori
Gordan Horbec
27/12/2010

Budite realni: Vaša financijska budućnost nije IKEA ormarić s uputama

Zar ne bi bilo lijepo da je?

Uzmete jedan život i s njim dobijete apsolutno sve sastavne dijelove i detaljna uputstva kako ga složiti. Ne trebate ništa razmišljati, a trud je minimalan. Vjerujem kako svatko može složiti ormarić sljedeći vrlo jednostavna uputstva sa sličicama koje su još, za svaki slučaj, označene i rednim brojevima. Može li biti lakše od toga? Međutim kad je o našem životu riječ stvari se značajno kompliciraju.

Uputstava nema uopće, a i za materijal se moramo sami pobrinuti. Najvažniji dijelovi recimo novac često nedostaje za dovršetak naše idealne slike života, a ukoliko i dođe nemamo uputstva za njegovo korištenje. Doduše dobivamo razne papire i letke koji nam objašnjavaju kako potrošiti novac no to nije ono što nam je zaista potrebno.

Što ako umjesto uputstva za slaganje ormarića uzmemo uputstva kako napraviti dobru vatru za roštilj? I onda uzmemo dijelove ormarića nasjeckamo ih i napravimo odličnu vatru. Najčešće se tako ponašamo i s novcem. Žudimo za većim količinama novaca, a kada dođu često ih bacimo u vatru. Zatim sjedimo i čudimo se kako su izgorili i zašto nema našeg ormarića. Rješenje najčešće tražimo u još većoj količini dasaka umjesto da jednostavno uzmemo druga uputstva.

Nema te količine novaca koja bi nas mogla zadovoljiti ukoliko ne naučimo pravilno postupati s njime.

No nismo samo mi krivi. Cijelo društvo je tako uređeno da ne postoje uputstva za upravljanje vlastitim novcem. Možete li to zamisliti? Imamo zakone koji propisuju svaki aspekt našega života, u školi učimo što su kloroplasti, ali nas nitko nikada nije naučio kako raspolagati i upravljati vlastitim novcem.

Čudno zar ne?

//Goran Horbec je voditelj portala ImamNovac i vlasnik računovodstvenog servisa Opulento d.o.o. Objavljeno uz dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram