Zatvori
Gordan Horbec
23/12/2010

Najveći mitovi o poduzetništvu u Hrvata!

Četri najveća mita o poduzetništvu u Hrvatskoj...

1) Moraš varati državu, muljati, imati vezu ili na neki drugi nepošteni način zarađivati da bi uspio i zaradio novac

ISTINA: Može se legalno i normalno uspjeti u Hrvatskoj kao i u svakoj drugoj zemlji.

2) Poduzetnik radi 24 sata na dan i nema slobodnog vremena za obitelj

ISTINA: Svaki početak je težak. Na početku ima više posla jer morate organizirati posao, ali poslije ćete imati slobodnog vremena koliko god želite dok će ljudi koji rade za plaću cijeli život imati malo vremena. Preporučam knjigu Legenda o poduzetništvu u kojoj je objašnjena razlika između znati raditi "nešto" i napraviti biznis od tog "nečega".

3) Nitko mi neće platiti na vrijeme i propast ću

ISTINA: Kupci i dobavljači će se prema vama ponašati kako im vi dozvolite. Kako se postavite na početku tako će vas tretirati i kasnije. Odbijete li isporučiti robu ili obaviti uslugu do kraja prije nego vam plate riskirate gubitak klijenta, ali na taj način možete i spasiti svoju tvrtku od propasti u budućnosti. Nemali broj tvrtki je propao jer je ovisio o jednom ili dva velika kupca i njihovoj dobroj volji kada će platiti račun. Postoje tvrtke koje uvijek kasne, ali ima i onih koje uvijek uredno plaćaju na vrijeme. Poslujte s ovim drugima i pazite na svoj novac.

4) Moraš prvo imati novaca da bi stvorio još

ISTINA: Imati što više novaca na početku je jako poželjno, ali dovoljno je imati odličnu ideju i vjeru u sebe. Međutim ne samo "ideju" nego cijeli razrađeni plan što i kako. Uložite 6 mjeseci, razgovarajte s ljudima i napravite plan. Kada to imate i kada VJERUJETE u svoj plan lakše ćete pronaći ljude koji će vam dati novac. Zaboravite banke i kredite, obratite se roditeljima, prijateljima i sl. I za kraj ne zaboravite kako je dovoljno 10% znanja i 90% akcije nemojte čekati dok apsolutno sve ne saznate jer najvjerojatnije nikada nećete krenuti.

//Goran Horbec je voditelj portala ImamNovac i vlasnik računovodstvenog servisa Opulento d.o.o. Objavljeno uz dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram