Kada ne znaš što učiniti. Kada nemaš nikakvu viziju niti strategiju, onda jedino što ti pada na preostaje jest podizanje poreznog opterećenja…

Evo kako Osijek namjerava “privući” nove poduzetnike. Super i originalna ideja…

SlobodnaDalmacija:

Brojni vlasnici osječkih tvrtki ovih su dana ostali šokirani kada im je u poštanske sandučiće došlo rješenje Grada Osijeka kojim su dužni platiti poraz na tvrtku za 2010. godinu u iznosu od 1.000 kuna. Riječ je o poskupljenju od čak 150 posto, jer je dosadašnji namet na ime tog poreza iznosio 400 kuna, no Grad je prije godinu dana odlučio taj iznos povisiti, a primjena je počela ovoga mjeseca.

U Gradu Osijeku pak ovu odluku pravdaju time što se visina poreza na tvrtku nije mijenjala od 1994. godine. Taj je namet u ime Grada do sada inače naplaćivala Porezna uprava, ali su HDSSB i HNS dolaskom na vlast procijenili da će oni to raditi kvalitetnije, a ispada da su pod kvalitetnije zapravo mislili skuplje.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo razmišlja o tome da visinu poreza za banke, osiguravajuća društva, kladionice i druge financijske institucije i dodatno povisi.

Njima je naime ovaj porez podignut za 400 posto, sa 400 na 2.000 kuna, a Bubalo razmišlja da to još povisi.

Računa se da na području Osijeka ima ukupno oko 2.500 obveznika plaćanja poreza na tvrtku, no izdanih rješenja bit će više, jer tvrtke koje u svom sastavu imaju više poslovnih jedinica porez plaćaju za svaku jedinicu posebno.

Umjesto da olakšavamo ulazak u poduzetništvo u ovakvim ekonomskim uvjetima, mi radimo potpuno suprotno.

Pročitajte još:

Proizvodite rakiju onako iz gušta? Razmislite dobro, čekaju Vas kazne i do 10,000 kn!

Ljerka Puljić: Biti poduzetnik nije kriminalna djelatnost

Poduzetništvo na hrvatski način – mladi žele pokrenuti posao kako ne bi morali puno raditi