Zatvori
PoslovniPuls
12/09/2022

Godišnji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu visokih 30 posto

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u usporedbi sa srpnjem proizvođačke cijene industrije ostale su nepromijenjene, dok je godišnja stopa rasta blago usporila drugi mjesec zaredom na 22,6% (s 23,6% u srpnju).

Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije (+79,2%) premda je također evidentirano usporavanje u odnosu na mjesec ranije kada je godišnja stopa rasta iznosila 87,2%. Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježe i osmi mjesec za redom intermedijarni proizvodi (+12,2% u kolovozu), međutim, prekinut je trend ubrzanja stope rasta koji je započeo u travnju ove godine. Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10,3% godišnje.

Iako su ostvarile skromniji rast na godišnjoj razini u odnosu na srpanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale su u kolovozu godišnju stopu rasta iznad 30%, odnosno ostvarile su rast od 30,5%, dok su na mjesečnoj razini bile više za 0,5% (u odnosu na 1,8% u srpnju). Pri tome je rast cijena energije u odnosu na kolovoz 2021. iznosio 84% te je tako i treći mjesec za redom zabilježeno usporavanje rasta. Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene energije bile su niže za 0,1%, što je prvi pad nakon travnja 2021. godine. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u kolovozu više za 11% godišnje. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda ostvarile su rast od 11,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posljedično, u kumulativnom razdoblju od siječnja do kolovoza prosječna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27,4%. Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut većim cijenama u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su porasle 121,3% u odnosu na kolovoz prošle godine, a rast je posebice izražen u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji rasle su za 54,6% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 1,6%.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+73,6%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u kolovozu su u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,6%, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 13,2%.

"Rast proizvođačkih cijena zadržao se preko vrtoglavih 30 posto, ali osobito je važno primijetiti da se u području dvoznamenkastih vrijednosti zadržava i godišnji rast intermedijarnih proizvoda. Oni odražavaju i dalje prisutne poremećaje u lancima opskrbe i nedostatke inputa u proizvodnji pojedinih industrija. Sasvim je izgledno da tijekom 2022. do normalizacije opskrbnih lanaca neće doći stoga ne treba iznenaditi nastavak snažnog doprinosa rastu cijena od strane industrijskih neprehrambenih proizvoda. Iako je zabilježeno određeno usporavanje proizvođačkih cijena (prvenstveno zbog usporavanja cijena energije), indeks proizvođačkih cijena za kolovoz upućuje na i dalje izražene inflatorne pritiske koji će se ogledati i u indeksu potrošačkih cijena za kolovoz čija je objava na rasporedu DZS-a sljedeći petak", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram