Oglasi za posao sigurno su jedno od prvih mjesta susreta kandidata i kompanija. Nažalost, danas većina oglasa izgleda identično i jedina razlika je zapravo u samom nazivu radnog mjesta. Svi nude “motivirajuću i dinamičnu radnu okolinu”, “stimulativna primanja”, “timski rad” i dr. U nastavku donosim 5 stvari kojima trebate posvetiti pažnju i koje provjereno “rade”, te vam jamčim kako će, ako se pravilno primjene, broj kvalitetnih prijava zasigurno narasti!

1. Izbacite floskule iz svojih oglasa, razgovarajte sa svojim zaposlenicima i pitajte ih koji su zapravo benefiti rada u vašoj tvrtci

Ne biste vjerovali, ali vaši zaposlenici su ti koji mogu donijeti najbolji sud o tome koji su to benefiti koje im vi kao poslodavac pružate. Analizirajući mnoge oglase, dolazi se do činjenice da većina poslodavaca veoma često miješa benefite sa sredstvima za rad. Tako, npr. službeni laptop ili mobitel sigurno nisu dodatna vrijednost za zaposlenika. Anketirajte zaposlenike ili u nekom neformalnom razgovoru doznajte što oni percipiraju kao stvarnu prednosti rada u vašoj tvrtci i dobivene informacije primijenite u oglasu za posao.

2. Prilikom kreiranja oglasa za posao, pažnju usmjerite ka idealnom kandidatu i izbjegavajte pisanje o dostinućima vaše kompanije

Svrha i cilj oglasa za posao je radno mjesto što bolje približiti svom idealnom kandidatu, kao i sam način rada i funkcioniranja vaše kompanije. Ako nekog budu zanimala vaša postignuća, nagrade i sl., to je veoma lako pronaći u svega nekoliko klikova. Kreirajte tzv. “Candidate personu”, odnosno vašeg idealnog kandidata, i svu pozornost pri kreiranju oglasa usmjerite upravo na njega.

3. Jasno i smisleno opišite radno mjesto i potrebne kompetencije/iskustvo, i nemojte ići u previše detalja

Pri sastavljanju oglasa za posao svakako se posavjetujte s voditeljem odjela o tome što staviti u opis radnog mjesta, zadataka i traženih kompetencija. Vodite računa o tome da opisi radnog mjesta ne budu previše detaljni, jer to veoma lako može zbuniti kandidate i ostaviti dojam da tražite zbilja previše.

Pažnju usmjerite na nekoliko glavnih zadataka koje će osoba obavljati i svaki od njih opišite u nekoliko rečenica ili kratkih natuknica. Vodite računa o godinama iskustva potrebnima za pojedinu poziciju i nemojte si dozvoliti da za neku nižu poziciju tražite 10 godina radnog iskustva, jer vaš oglas veoma lako može postati predmet izrugivanja (na društvenim mrežama).

4. Razradite i napišite jasan tijek selekcijskog postupka s okvirnim datumima trajanja i početkom rada

Oglasi koji ne sadrže apsolutno nikakve podatke o selekcijskom postupku generiraju veliki broj “prijava iz radoznalnosti”, a to je nešto što nikome ne bi trebao biti cilj.

Jasno navedite koliko selekcijskog krugova postoji za traženu poziciju, kroz nekoliko riječi opišite svaki krug i navedite datume kada završava svaki pojedini krug selekcije. Okvirni početak rada također je informacija koja je mnogima jako bitna, jer većina kandidata koji se prijavljuju na oglase već su u radnom odnosu, ili pak žive u drugom gradu, i ovaj podatak im može biti presudan u odluci hoće li se prijaviti na vaš oglas za posao ili ne.

5. Nemojte se zaustaviti na portalima za traženje posla

Ako se želite istaknuti, onda se svakako morate pokloniti pozornost i drugim kanalima te društvenim mrežama. Većina portala za traženje posla ne pružaju kreativnu slobodu u stvaranju oglasa za posao, već imaju jasno definirane forme koje treba zadovoljiti. Odličan način za istaknuti je svakako poslovna društvena mreža LinkedIn, gdje npr. vaš trenutni zaposlenik iz tog odjela može podijeliti oglas za posao i na taj način ispričati svoje iskustvo rada u vašoj tvrtci.