Ako ste ikada poželjeli posjedovati sliku Andyja WarholaBankyja ili umjetničko djelo nekog drugog glasovitog modernog umjetnika, a nemate pravo bogatstvo na bankovnom računu – Masterworks će vam pomoći u tome.

Masterworks je naime naziv platforme koja želi demokratizirati ulaganje u vrhunsku umjetnost i to na načim da malim ulagačima omogući kupovinu “dionica” za pojedina moderna umjetnička djela.

“Ulaganjem u jednu sliku nikada nećete zaraditi 10 puta više novca, ali vjerojatno nećete izgubiti ni 90% svog novca”, rekao je izvršni direktor Masterworksa, Scott Lynn ponudivši podatak kako ulaganje u vrhunske umjetnine donosi veći povrat nego ulaganje u S&P 500 dionički indeks.

A sve funkcionira na način da Masterworks kupuje i skladišti poznata umjetnička djela i onda prodaje vlasništvo nad njima kroz svojevrsnu ponudu dionica koja je registrirana pri SEC-u. Kada Masterworks proda umjetninu – “dioničari” dobivaju povrat uloga uvećan za dobit od koje Masterworks uzima proviziju u iznosu od 20 posto.

Zvuči zanimljivo, zar ne? To su očito mislili i fondovi rizičnog kapitala Left Lane Capital, Galaxy Interactive i Tru Arrow Partners koji su u ovu zanimljivu platformu ovih dana uložili čak 110 milijuna dolara.