Ivan Burazin uspio je u samo deset godina prijeći put od golobradog startup osnivača do najnovijeg člana Uprave Infobipa, prvog hrvatskog startup jednoroga (tvrtka čija je vrijednost veća od milijarde dolara), koji je ovog proljeća preuzeo Burazinovu tvrtku koja stoji iza već dobro etablirane developerske konferencije Shift.

Burazin, koji u Infobipu sada nosi titulu Chief Developer Experience Officer, dobio je zadaću da proizvode i usluge vodnjanskog komunikacijskog diva približi globalnoj developerskoj zajednici, bilo kroz organizaciju vrhunskih live evenata poput Infobip Shift-a, inicijativu Startup Tribe, koja inovativnim startup tvrtkama omogućuje besplatni pristup Infobip-ovim alatima i proizvodima, te izgradnjom zajednice developer advocate predstavnika, svojevrsnih influencera za developere, koji grade community i stvaraju sadržaj vezan uz Infobip-ovu paletu proizvoda.

Ivan Burazin postao član Forbesovog tehnološkog vijeća
Infobip Shift – Zadar idućeg tjedna domaćin najveće developerske konferencije
Infobip u Tuzli otvorio ured, do kraja 2019. godine planira zaposliti još 80 stručnjaka u Bosni i Hercegovini

A razlozi za Infobip-ov povećani interes za developere, kristalno su jasni. Tvrtke koje posluju u istom tržišnom segmentu kao i Infobip do 45 posto svojih prihoda ostvaruju upravo od prodaje developerima.

Suosnivači Infobipa, Silvio i Robert Kutić te Izabel Jelenić, pred Burazina su zasigurno postavili vrlo ambiciozne ciljeve koje Infobip želi dohvatiti na svom putu prema izlasku na burzu u SAD-u, o čemu se već dugo vremena spekulira.

A jedan korak u pravom smjeru zasigurno je i ovogodišnji, inauguralni Infobip Shift, koji je u jeku pandemije koronavirusa, u Zadru uspio okupiti gotovo 3.000 developera, Infobip-ovih partnera i zaljubljenika u nove tehnologije, koji su sa zanimanjem pratili izlaganja lidera iz nekih od najmoćnijih svjetskih tehnoloških kompanija poput Googlea, Amazona i Microsofta.

“Relizacija prvog Shift-a pod Infobipom bila je jednostavnija utoliko što smo već početkom godine imali isplaniran budžet i mogli smo u startu podići produkciju na jedan viši nivo”, priča Burazin pokazujući slike impresivne pozornice koja je bila u fokusu dvodnevne konferencije u Zadru.

No, pandemija koronavirusa donijela je i dodatni izazov kako za organizacijski, tako i za sponzorsko – financijski aspekt.

“Nitko od sponzora nije htio ništa potpisati do dva tjedna prije početka eventa, a i karte su razgrabljene doslovno u zadnjim trenucima”, otkriva Burazin, danas iskusni IT event organizator, koji u eri pomalo prisilne popularnosti online događanja, ostaje vjeran live događanjima.

“Mislim da je jako teško replicirati ono što se događa oko jedne konferencije poput Infobip Shift-a. Oni slučajni susreti i poslovni kontakti do kojih dolazi, dok se čeka u redu za kavu…to je nemoguće prenijeti online, a ključno je za vibe cijelog događaja”, pojašnjava on . “I sami govornici  nisu pretjerano zainteresirani za online evente, s obzirom da izostaje povratna energija od publike. To sve ne znači kako ćemo zanemariti online komponentu, jer teško je ne iskoristiti reach koji donosi internet i publika do koje dopiremo u svim kutcima svijeta.”

I dok se osvrćemo na tek završeni Infobip Shift, Burazin otkriva kako njegov tim već užurbano radi na pripremama za iduću godinu i najavljuje još veći, organizacijski i produkcijski bogatiji event.

“Shift u ovom obliku zasigurno ostaje u Hrvatskoj, a trenutno važemo opcije za nekoliko drugih, manjih, evenata na inozemnim tržištima, do kraja godine ćemo znati više”, kaže Burazin pazeći da ne otkrije previše informacija iako potvrđuje kako postoje ambicije da konferencija dobije svoje lokalizirane inačice za tržišta Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Azije.

Na pomalo apsurdno pitanje zašto se odlučio pridružiti Infobip-u, Burazin ističe kako je bilo nemoguće odoljeti izazovu rada u prvom hrvatskom startup jednorogu.

“Mislim da će Infobip za Hrvatsku biti ono što je Skype bio za Zapadnu i Sjevernu Europu, nezamislivo moćni katalizator nevjerojatnih promjena za hrvatsko gospodarstvo, ali i društvo u cjelini”, pojašnjava Burazin i podsjeća da Infobip već godinama uspješno provodi ESOP program (radničko dioničarstvo) što bi, teoretskim izlaskom na burzu, dovelo do instant stvaranja novih milijunaša u hrvatskom IT sektoru, a to znači i puno novih startup tvrtki i investicija koje mogu imati transformativni učinak na strukturu hrvatskog gospodarstva.

A dotad – Infobip marljivo nastavlja s globalnim širenjem. Tvrtka iz Vodnjana danas ima više od 70 ureda diljem svijeta, a Burazin otkriva da u Africi, imaju više ureda čak i od sveprisutnog Google-a!

Za sve, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu, gdje Infobip pojačano zapošljava, koji se žele pridružiti Infobip-u, Burazin ima ohrabrujuću poruku – prijavite se!

“Mi jesmo IT tvrtka, ali ne zapošljavamo isključivo developere i softverske inženjere. Ako otvorite našu Careers stranicu vidjet ćete da imamo otvorene brojne pozicije, tehnološke i ne-tehnološke diljem svijeta. Svi koji svoju karijeru žele nastaviti u tvrci koja će u mnogočemu oblikovati budućnost rada i života u Hrvatskoj – imaju otvorena vrata! Dobrodošli!”

Foto: Infobip