Elon Musk je prošlog petka predstavio prototip dugo očekivanog uređaja za implantaciju mozga za kojeg je uvjeren da može izliječiti sve, od sljepoće do kvadriplegije.

Tijekom prijenosa uživo, Musk je pokazao svoj novi uređaj Neuralink. “Mislim da ćete biti impresionirani”, rekao je Musk gledateljima.

Ova inovacija trebala bi postići ljudsku „simbiozu s umjetnom inteligencijom“. Nakon uklanjanja komada lubanje veličine kovanice ubrizgava se maleni čip koji pomaže u kontroli motoričkih i drugih funkcija, tvrdi Musk. Okrugli čip, ubrizgan blizu uha, također će omogućiti ljudima da upravljaju telefonima ili računalima.

Tijekom prezentacije, Musk je predstavio svinju po imenu Gertrude za koju je rekao da je uspješno podvrgnuta probnom instaliranju uređaja. Prezentirao je i robota nalik šivaćem stroju koji instalira mikročip tako što ga ubacuje u mozak pomoću tankih žica.

Musk kaže da se mikročip izrađuje po mjeri te da prima i obrađuje neurološke “šiljke” u mozgu, a pomoću robota izbjegava osjetljive krvne žile. Tvrdi da se na ovaj način može izliječiti sve, od gubitka pamćenja do gubitka sluha i sljepoće.

Novootkriveni model je poboljšana verzija Muskovog proizvoda predstavljenog prošlog ljeta, zbog čega su se gledatelji pitali je li gadget sljedeći korak ljudske evolucije – ili dalekosežna fantazija.

Ni kritičari u petak nisu bili uvjereni.

“Što bi moglo poći po zlu? Rak, psihoza, promjene raspoloženja, gubitak pamćenja, ovisnost o stroju za bilo koju inteligentnu misao? „Zvuči opasno dok se dublje ne prouči“,  tweetovao je jedan sudionik, a drugi dodao: „Ne, hvala… želim ostati 100% čovjek.“

 

Izvor: New York Post
Foto: Pexels