Radom od kuće poslovne odjevne kombinacije postale su opuštenije, no neki trendovi mogli bi se zadržati i nakon povratka u ured.

Poslovni dress code radikalno se promijenio tijekom pandemije. Prema anketi NPD-a, samo 10% ljudi odijeva se za rad od kuće na početku dana, a kasnije se presvuče u udobniju odjeću.

S pojavom virtualnih videokonferencija kao jedinim kontaktom s kolegama, odjevni predmet koji je postao najvažniji je tzv. „Zoom košulja“. Prema Urban Dictionaryju, riječ je o „košulji koja se nalazi na naslonu radne stolice kako bi brzo bila dostupna za videokonferencije“. Nedavna anketa LinkedIna otkrila je da 42% osoba posjeduje takvu košulju.

„Omogućuje vam da izgledate profesionalno na kameri bez da cijeli dan sjedite u odijelu“, tvrdi Rupert Wesson, direktor Debrett’sa. „Formalno odijevanje pomaže vam izgledati i osjećati se uglađenije, a njime se i komunicira poštovanje prema drugima. Istraživanje je utvrdilo da su zaposlenici bili produktivniji kada je bilo dopušteno ležernije odijevanje. „Majica za Zoom“ podržava ovu ideju.“ Spencer X Smith, osnivač AmpliPhi, tvrtke za strategiju društvenih medija, kaže da se njegova trenutna radna odjeća sastoji od kratkih hlača i „Zoom košulje“.

Pandemija je promijenila ideje o tome što odjenuti, usredotočujući se na jednostavnost. “Outfit of the day” kultura više nije relevantna u novom normalnom.

„Može se reći da je dress code već neko vrijeme postaje sve opušteniji“, kaže Charlie Teasdale, stilski direktor magazina Esquire. Dodao je i da su financijske institucije većinu zaposlenika oslobodile odijela i kravata.

„Mislim je pandemija natjerala mnoge potrošače da razmisle o tome kako konzumiraju odjeću i što oblače svaki dan“, izjavila je Ashley Ricketts i dodala kako je realnost da potrošači i dalje žele raznolikost i zabavu u svojim ormarima, ali uz minimalne troškove.

 

Sadržaj preuzet s The Guardian

Foto: Pexels