Nažalost, nije teško izgubiti veliki talent. Vjerojatno znate tipične razloge zbog kojih vrijedni zaposlenici odlaze – užasan šef, nedovoljno plaćen, osjeća se nepoštivanje, jednostavno dobiva bolju priliku – ali još tiši razlozi zahtjevaju vašu pažnju.

 

Intervjuirao sam mnoge talentirane zaposlenike za svoju knjigu Pronađi vatru da vidim što ih je natjeralo da napuste svoj prethodni posao. Čuo sam dosta toga, ali ono što je zapelo za oko jesu priče o mirnijem ponašanju, pretpostavkama i normama ugrađenim u radno mjesto koje veliki talent ne može ostaviti za sobom dovoljno brzo.

 

Ovdje ću podijeliti 11 najčešće spominjanih, nepisanih, neželjenih razloga koje sam primijetio iz svog istraživanja. A oni su lako izbježni.

 

  1. Dobiti ćete unaprijeđenje, ali ako..

Zaposlenici primjećuju tko dobiva promaknuće i opsjednuti ih. Ako oni koji imaju povišene sve odgovaraju specifičnom, previše sličnom šefu, raznolikom profilu, neće dobro sjediti. Ne kažem da lideri ne bi trebali imati identificiranu vrstu za promociju koja odiše određenim vještinama, osobinama ili vrijednostima. Oni bi trebali biti i jasni u pogledu kriterija.

 

Govorim o oštroj pristranosti i nepoštivanju raznolikosti na više frontova koji ulaze u sliku – što znači da će talentirani zaposlenici izaći iz slike.

 

  1. U redu je riskirati dok neko ne krene po zlu.

Kad vođa razgovara i ohrabri riziko, ali onda izvrgne ljude koji su riskirali i nisu uspjeli, to je poput odbijanja talenta.

 

Umjesto toga, uspostavite jasna pravila za riziko, poput onoga što predstavlja dobar ili loš rizik, što se događa s uspjehom ili neuspjehom od rizika, tko treba odobriti rizik, itd. Zatim riječi uskladite sa slikama nagrađujući zdravo rizikovanje.

 

  1. Možete pričati ali..

To znači da zaposlenici mogu i trebaju ustati i izraziti svoje mišljenje, sve dok je isto kao i šefovi. Šef koji svakoga potiče da govori svoje mišljenje, ali ne reagira dobro na razilaženje mišljenja, visokovrijedan je otrov.

 

  1. “Više s manje” stalna je zadana postavka.

“Učinite više s manje” krik je današnjih tvrtki napregnutih resursima. Međutim, mentalitet “više s manje” brže će vam srušiti ljude. Reprodukujte ovu vrpcu ako je zaista opravdano, ali ne može biti u neprekidnom petlji.

 

Ponekad morate učiniti više s više – više resursa, vremena ili novca. Sve sam za učinkovitost, ali stalno pretpostavljajući da vam najbolji zaposlenici mogu isporučiti više s manje više ili manje znači da su otišli.

 

  1. Ako vas šef ne vidi, ne smijete raditi.

Imao sam šefa sa starom školskim gledištem na daljinski rad: iz vida je izjednačeno s uma i od sreće za zaposlenika jer je pretpostavka da se taj posao ne događa. Današnji vođa jednostavno mora obuhvatiti barem povremeni daljinski posao – to je ono što zaposlenici žele i kamo smo krenuli. Dosta drugih tvrtki izrađuje fleksibilan posao, što predstavlja nedostatak zapošljavanja i zadržavanja konkurencije da ga ne bi prihvatili.

 

  1. Pobjeđivat ćete ako ostavite druge iza sebe.

Neka radna mjesta preispituju politiku, odustajanje od napada i samopromotivno ponašanje koje postaje nepisani priručnik o uspjehu. Broj kolaborativnih kultura i njihovo nepostojanje poslati će vrijedne zaposlenike na borbu.

 

  1. Na vama je samo učenje i rast.

Ne možete uvijek biti u modu žetve, nikada ne trebate vrijeme da posadite sjeme, razmislite za pružanje mogućnosti učenja i rasta. Ne možete jednostavno sprint od četvrtine prodaje do prodajne četvrtine bez depozita kod svojih ljudi. Ako vam zaposlenici ne pokazuju da im je stalo do njihova osobnog rasta, oni će gladno tražiti nekoga tko to čini.