Ako kao voditelj – bez obzira koliko dugo imali tu ulogu ili koliko je vaše putovanje do iste bilo teško – iz vaših zaposlenika ne izvlačite ono najbolje tada ste tek netko tko im je nadređen. Nažalost, većina ‘lidera’ danas iz vida ispušta važnost zaposlenika. Način vodstva od ‘vrha prema dnu’ (top-down) vrlo je zastarjel i kontraproduktivan. Preveliki fokus na kontrolu i ciljeve, a nedovoljan fokus na zaposlenike, voditeljima otežava postizanje željenih rezultata. Ključ je dakle, pomoći ljudima da pronađu svoju svrhu te da se osjećaju motivirano i predano da posao obave najbolje što znaju.

„Servant leaderi“ kao svoju ključnu ulogu vide služenje zaposlenicima

Jedan od najboljih načina je da usvojite poniznu savijest koju posjeduju „servant leaderi“. Oni kao svoju ključnu ulogu vide služenje zaposlenicima prateći njihov napredak i nudeći im emocionalnu podršku. Drugim riječima, servant lideri imaju hrabrost, poniznost i sposobnost da uvide mogućnost korištenja stručnost i onih koji imaju manje moći od njih. Takav tip rukovoditelja aktivno traži ideje svojih zaposlenika te stvara kulturu učenja i atmosferu koja potiče zaposlenike da postanu najbolji.

Poniznost i uslužno rukovođenje ne znače da lideri imaju nisko sampoštovanje ili da zauzimaju stav poslušnosti, već se takvim vodstvom želi naglasiti da je odgovornost lidera povećati autonomiju i odgovornost njegovih sljedbenika  kao i potaknuti ih da razmišljaju za sebe i isprobavaju vlastite ideje.

Ponekad najbolji način da lideri služe svojim zaposlenicima – i svojoj organizaciji – je stvaranje prostora s niskim rizikom za zaposlenike kako bi mogli eksperimentirati sa svojim idejama te nadređeni tako potiču zaposlenike da idu iznad granica onoga što već znaju.

Lideri često ne vide pravu vrijednost i odgovornost svojih zaposlenika na ‘nižim razinama’. No kada je rukovoditelj ponizan, pokazuje poštovanje i zainteresiran je kako služiti zaposlenicima, dok oni rade na napretku organizacije, i ishodi mogu biti izvanredni. Ono što je još važnije od ostvarenih ciljeva i rezultata jest dokaz da se takvi lideri smatraju boljim ljudima i vođama općenito.