Znanstvenici su upoznati s visokim stupnjem zračenja koje je prisutno na Marsu. Ali, da li je taj nivo toliko jak da se ljudi ne bi mogli nositi s time kada stignu tamo? 

Otići na Mars možda će biti opasnije nego što smo mislili. Glavni problem predstavljaju visokoenergetska zračenja. Znanstvenici su svjesni da kozmičko zračenje može naštetiti ljudskom DNA te koliku to opasnost predstavlja.

Tim je došao do zaključka kako oštećeni DNA može uzrokovati rak. Zatim s tim saznanjem mjerili su nivo zračenja na Marsu te rezultati koje su dobili bili su zaprepaštavajući.

Rizik od raka na Marsu je dvostruko veći nego što se prvotno smatralo

Dolazi do toga da se oštećena DNA širi cijelim tijelom. Detaljna studija provedena na miševima otkriva zlokobnu stranu zračenja. Oštećena DNK ne zadržava se samo na jednom području.  Šalje loše signale u obližnje zdrave stanice, što uzrokuje mutiranje zdravih stanica, a koje može uzrokovati više karcinoma.

Prethodni modeli procjena nisu uračunavali ovakav domino efekt. Čak i sama zaštita od zračenja tek umjereno smanjuje rizik. Srećom n Zemlji smo zaštićeni od te opasnosti. Zemljino magnetsko polje upija najštetnije zračenje. Ali u dalekom svemiru, i na Marsu, nema takve zaštite.

Trenutno postoje limitirajuće studije o tome koliko je velik taj rizik. Znanstvenici naglašavaju da je potrebno više istraživanja provesti prije nego se krene u misiju na Mars. No i dalje stoji pitanje – ako je rizik prevelik, hoćemo li i dalje pokušavati?