Ponekad nam se može učiniti da živimo u svijetu koji vrvi ljudima `koji se osjećaju jako važnima. Teško je odgonetnuti nedostaje li tim ljudima samosvijesti ili možda pate od dubljih problema, poput narcizma.

Dr. Ramani Durvasula, profesor psihologije na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Los Angelesu i licencirani klinički psiholog, donosi neke osobine koje karakteriziraju narcisa.

 1. Krive druge za svoje probleme

Narcisi nikada ne priznaju odgovornost za počinjene greške. Okrivit će svakog koga mogu umjesto da priznaju svoje propuste.

 1. Nedostaje im empatije

To se često prepoznaje kao jedna od vodećih odlika narcisa. Osobe s narcisoidnim poremećajem osobnosti često nisu kadre shvatiti emocije drugih ljudi.

 1. Kada učine nešto za drugog, očekuju beskrajne zahvale

Primjerice, kada kupe nekome dar narcisi zauzvrat očekuju neprikladnu količinu zahvalnosti. Isto tako, ako pomažu na poslu, mentoriraju ili promaknu djelatnika, očekivat će zahvalnost do kraja života.

 1. Skloni su prijevarama

Narcisima često nedostaju granice, što može voditi k tome da se upuste u neprikladne afere na poslu ili da varaju svoje partnere.

 1. Nedostaje im samopouzdanja

U suštini, narcisima nedostaje samopoštovanja i imaju patološku potrebu da budu predmet divljenja. Vrlo su ambiciozni i natjecateljski nastrojeni, a mnogi će zbog toga pogrešno zaključiti da su samopouzdani.

 1. Misle da su važniji od drugih

Grandioznost je značajka narcisa i dopušta im da skriju nedostatak samopouzdanja. „U našoj kulturi povezujemo grandioznost sa samopouzdanjem”, kaže Durvasula. “Ako šećete okolo govoreći da ste super, ljudi će doista misliti da ste super.”

 1. Misle da su iznad svega

Budući da su obuzeti mislima o svojoj veličini, često misle da se ne trebaju zamarati sa svakodnevnim stvarima, poput čekanja u redu supermarketa.

 1. Vole dijelite savjete, čak i kada je to nepoželjno

Ne samo da često pružaju savjete kada nisu dobrodošli, već to i čine tako da kritiziraju, ponižavaju i ne uvažavaju osobu.

 1. Pomno njeguju vanjski izgled

Narcisi često sjajno izgledaju i nose najbolju odjeću. No njihov savršeni vanjski izgled zapravo služi kako bi dobili priznanje od drugih. „Naša pretpostavka je da netko tko tako dobro izgleda, mora raditi nešto dobro“ – tvrdi Durvasula.

 1. Kada nešto postignu, žude za potvrdom od drugih, naročito na društvenim mrežama

Narcisi vole podijeliti sa svijetom kako im ide dobro u životu. Stoga će na društvenim medijima staviti objavu o njihovom nevjerojatnom putovanju na Havaje, njihovu veliku kuću ili skupi automobil. Ukratko, vole sve što ih prikazuje u dobrom svijetlu.

 1. Često imaju napade bijesa

Durvasula kaže da narcisi često imaju tendenciju da eksplodiraju od gnjeva, naročito kada ne dobiju ono što žele. Po prirodi su vrlo osjetljive osobe i sklone su pretjerano reagirati kada ne dobiju tretman za koji misle da ga zaslužuju.