Petra Jug
15/04/2019

INTERVJU: Bojan Hadžisejdić - Digitalna transformacija i blockchain - izazovi i prilike

Digitalna transformacija i blockchain pojmovi su koji su neodvojivi od poslovnog žargona, ali i stvarnog poslovnog svijeta. Kako se što bezbolnije digitalno transformirati i koje su sve mogućnosti blockchain tehnologije, razgovarali smo s Bojanom Hadžisejdićem, direktorom IT konzultantske kompanije Nephos.

Bojane, iza Vas je 15 godina iskustva u IT industriji. IT je pokretač transformacije biznisa, ali možemo li govoriti i o transformaciji same IT industrije? Koje promjene je ona prošla, odnosno IT profesionalci?

Dinamika promjena, uz istodobni napredak u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, katalizator je potrebe za (digitalnom) transformacijom poslovanja svake tvrtke, pa tako i one IT.

Najtipičniji primjer transformacije su tehnologije računalstva u oblaku (Cloud). Mogućnost korištenja najmodernijih i najkvalitetnijih rješenja Cloud-om prestaje biti privilegij velikih i bogatih. Oblak donosi neslućene mogućnosti. Tržište je po prvi puta istinski globalno. Ulazni pragovi na njega su nikad niži. Istovremeno to, naravno, kreira i nove vidove konkurencije s kojima se IT mora nositi.

Kada govorimo o IT profesionalcima posebnost je poslovna prilika za kvalitetne IT resurse koji, upravo zahvaljujući ranije spomenutim Cloud tehnologijama i njima novostvorenim poslovnim modelima, nerijetko svoje usluge nude različitim tvrtkama širom svijeta, a da pri tome ne napuštaju Hrvatsku, a nerijetko niti toplinu vlastitog doma tijekom radnog vremena.

Vi ste svoju karijeru započeli u Microsoftu, a danas ste direktor i jedan od vlasnika konzultantske kompanije Nephos (grč. oblak). Što Vas je potaknulo na poduzetnički iskorak i kako Nephos plovi poduzetničkim nebom?

Kako i samo ime kompanije sugerira, inspiracija za poduzetničke vode došla je upravo iz Clouda. Nephos je osnovan krajem 2015. godine. To je bio period u kojem su o oblaku govorile uglavnom velike svjetske korporacije, a lokalni partneri i korisnici su na oblak gledali s određenom dozom straha i nepovjerenja. Prepoznali smo tržišni potencijal u moderiranju komunikacije i maksimizaciji rezultata primjene Cloud tehnologija u trokutu korporacije – partneri – korisnici.

Danas, nešto više od tri godine koliko poslujemo, ovo se pokazalo izvrsnim korakom.

Istodobno s konzultantskim uslugama zasnovanih na primjeni Cloud tehnologija, započeli smo i s razvojem vlastitih rješenja baziranih na istim tehnologijama te ih nudimo globalnom tržištu.

Jedan od Nephosovih glavnih ciljeva je pomoći kompanijama da se digitalno transformiraju i iskoriste što više njenih prilika za poslovni rast. Što je najvažnije za uspjeh digitalnog transformiranja? Na koji način Nephos pomaže svojim klijentima?

Digitalna transformacija podrazumijeva izradu sveobuhvatnog koncepta korištenja modernih tehnologija koji je usklađen sa strateškim ciljevima razvoja poslovanja određene tvrtke. Povrh toga, dodao bih da digitalna transformacija nužno znači i promjenu stava (mindseta) kako bi redizajnirani poslovni procesi doživjeli punu primjenu i donijeli maksimalni učinak za sve uključene strane; pojedince, timove i tvrtku u cjelini.

Nephos svojim korisnicima i partnerima pruža cjelovitu uslugu analize poslovnih procesa i njihove prilagodbe novim tehnološkim trendovima u cilju stvaranja podloge za brži rast poslovanja. Primjeri projekata na kojima aktivno radimo sežu od izrade strategija transformacije, preko adekvatne primjene tehnologija računalstva u oblaku i optimizacije pripadajućih licenčnih modela pa sve do, u zadnje vrijeme, analiza scenarija i pripadajućih poslovnih procesa koji su primjenjivi za implementaciju na Blockchain tehnologijama.

Uz Nephos, angažirani ste i na projektu Tolar HashNET, mlade progresivne IT kompanije s fokusom na blockchain. Možete li nam na konkretnom primjeru objasniti što je “blockchain” i kako funkcionira?

Blockchain tehnologije, odnosno takozvane Distributed Ledger tehnologije (DLT), postale su svojevrsni hype unazad 3-4 godine.

Snaga DLT koncepata jest ono na što smo se fokusirali i na projektu Tolar HashNET-a gdje je glavni cilj izgraditi brzu, skalabilnu i sigurnu platformu za razmjenu najrazličitijih vrsta digitalne imovine (digital asset). Blockchain tehnologije se nameću kao alternativa klasičnim sustavima jer se njihovom primjenom zamjenjuju centralizirani autoritativni sustavi mehanizmima potvrde valjanosti transakcije specifičnim algoritmima u distribuiranoj mreži.

Tipičan primjer upotrebe Blockchain tehnologije bio bi prijenos novca s računa jednog korisnika na račun drugog. U klasičnom svijetu, ovu transakciju provodimo putem financijskih institucija kojima moramo by-default vjerovati da će ju provesti na pravilan način te da nitko neće naknadno manipulirati podacima o transakciji. Ne samo to, ovakva transakcija, tipično, uključuje i nemali iznos za naknadu za obradu. S druge strane, kada bismo za istu aktivnost koristili sustav izgrađen na Blockchain tehnologiji, znatno bismo pojeftinili naknade za transakciju. Dodatno, zbog činjenice da svaki čvor u mreži posjeduje kriptiranu kompletnu kopiju svih prethodnih transakcija, u potpunosti bi se onemogućila naknadna manipulacija podacima.

S COTRUGLI Poslovnom školom surađujete na projektu definiranja Blockchain strategije Vlade Mauritiusa. Ispričajte nam više o projektu.

Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata u zadnje vrijeme i to s više aspekata. Prvo, u prilici smo istinski sudjelovati u kreiranju povijesti. Države, društva i gospodarstva koja su povijesno bila izvan kruga bogatih i naprednih, korištenjem modernih tehnologija imaju potencijal preskočiti 2-3 razvojne stepenice. Surađujući s institucijama Vlade Mauricijusa i lokalnim IT tvrtkama, definirali smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve za ostvarenje tog potencijala. Ukoliko Vlada Mauricijusa implementira barem dio projekata predviđenih izrađenom Strategijom adopcije Blockchain tehnologija u javnom sektoru, uvjeren sam da će predstavljati globalnu silu u ovom području.

Drugo, projekt nam je pomogao da osobno sazrijemo i rastemo upoznavajući nove ljude i spoznavajući jednu drugačiju kulturu i tržište. Boraveći i radeći na Mauricijusu, naučio sam eliminirati umjetno stvorene barijere i otvoriti se prema prilici koju pruža Afrika. Bilo je jako interesantno istraživati ekonomsku situaciju i Blockchain projekte u subsaharskoj Africi te spoznati da su tržišta poput Kenije, Ruande ili Ugande daleko naprednija nego sam to mogao zamisliti.

Na kraju, ovo iskustvo pomoglo nam je u kvalitetnijoj refleksiji na tržište s kojeg mi dolazimo; ukazalo nam je na važnost konstantne potrebe za jako brzim trčanjem ukoliko mislimo uloviti dio globalnog ekonomskog kolača koji se, zahvaljujući digitalnoj transformaciji, ponovno dijeli.

Za kraj, na ljestvici digitalne transformiranosti i korištenju blockchaina, kako kotira Hrvatska? Koji su izazovi i prilike?

Ako pogledamo zadnje UN-ovo istraživanje razvoja e-governmenta, Hrvatska je na 26. od 28 mjesta među članicama Europske unije. U travnju prošle godine Europska komisija je oformila Partnerstvo za Blockchain kojem su do danas, uz Lichtenstein i Norvešku, pristupile sve članice Europske unije osim Hrvatske.

Generalno, imamo dobre pretpostavke veće primjene digitalnih tehnologija, prvenstveno iz perspektive mobilnog pristupa širokopojasnom internetu, ali nedovoljno koristimo te kapacitete. Vjerujem da ćemo sve ono što nam danas predstavlja izazov, uz minimalnu podršku države i veliko zalaganje kvalitetnih pojedinaca (kojih ne manjka), pretvoriti u Hrvatsku budućnosti, atraktivnu za investicije, kvalitetnu za rad i pogodnu za život.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram