Digitalni marketing je po mom skromnom mišljenju zaista neiscrpna tema za razgovor. Razlog zašto je tome tako, upravo je taj da je jedina konstanta u današnjem svijetu PROMJENA.
Promjena koja puni sve medije zadnjih tjedana, je ona o Facebook i Instagram algoritmu. Sve nas koji vodimo vlastite ili tuđe društvene mreže ovo je jednostavno dotuklo.

Evo ti primjer.

65 000 pratitelja na jednoj stranici je odlična stvar. Nažalost ne vidi svih 65 000 ono što im želimo poručiti. Do prije samo godinu dana organski reach per post je iznosio preko 30 000. Ako isti parametar promatram danas, doseg je jedva žalosnih 2 500.
Ova brojka zadovoljavajuća je jedino ako pričamo o najosnovnijem održavanju stranice. Kreirati i proširiti brand s dosegom od 2500 je jednostavno nemoguće.

Jednom sam od svog profesora s fakulteta zapamtila jednu pametnu izreku. “Nema besplatnog ručka!”
Zato ti danas govorim o važnosti 3 elementa digitalnog marketinga.

Paid, earned i owned media.

 

OWNED MEDIA

Krenut ćemo od owned media. Najjednostavnije rečeno, to je medij koji je u potpunosti tvoj i ti kontroliraš sve uvjete u njemu. Na primjer vlastita web stranica, blog, pa čak i jednim dijelom tvoj osobni profil na društvenoj mreži. Iako je Facebook kao mreža kontrolirana od strane nekog drugog, još uvijek si ti taj koji odlučuje što se objavljuje na tvom osobnom profilu, a što ne.

Owned media možeš shvatiti kao kafić pun tebi dragih ljudi. Svi ste na istom mjestu, ali je jednostavno nemoguće posvetiti se svakom individualno, jer možda sjedi na drugoj strani stola. Ista stvar je s društvenom mrežom. Koliko god se trudio, zbog ranije navedenog algoritma, vrlo vjerojatno nećeš biti u mogućnosti imati reach veći od 10-15% ukupnih followera.

 

PAID MEDIA

Tu sada u priču uvodimo Paid media. A sigurna sam i da znaš onu “Koliko para, toliko muzike.” Otprilike to je cijela logika stvari kod plaćenih objava. Koliko uložiš, očekuj toliki povrat na tvoje ulaganje. Dobra stvar kod plaćenih objava je ta što u startu možeš eliminirati Maricu iz Imotskog i onemogućiti joj da vidi tvoj post.

Ono što želim reći je da si u poziciji targetirati skupinu kojoj se obraćaš. Ako već nešto plaćaš, onda sigurno želiš da taj novac ode u pravom smjeru! Naravno, ono što je vrlo bitno naglasiti je to da nije potrebno ulagati u svaku objavu. Posveti se promoviranju svoje stranice u cjelini, bilo da se radi o društvenoj mreži ili oglašavanju web stranice. Suština je ista!
Učinak paid objave je taj da omogućava tvojim fanovima da vide određeni post, ali u isto vrijeme ti dovodi i nove pratitelje, što po mom mišljenju ne bi bio baš u stanju napraviti samo sa organskim dosegom.

Poanta priče je BEZ ULAGANJA NEMA POVRATA!
Osim ako ti znaš nešto što ja ne znam. U tom slučaju mi javi svoju tajnu 🙂

 

EARNED MEDIA

U svojoj prošloj kolumni pričala sam o važnosti engagementa na objavama. Da te još jednom podsjetim, nije sramota biti sam svoj marketing. Zamoli i prijatelje da ti pomognu. Svaka podjeljena objava povećava reach i mogućnost za angažmanom na objavi.
Zapravo je i cijela bit digitalnog marketinga da omogući ljudima povezanost na svim razinama. Nešto što u tradicionalnom marketingu do sada nije bilo moguće. Iz tog razloga vrlo je važno komunicirati sa svojom publikom.

Earned media će biti onoliko produktivna koliko angažmana uložiš u svoju objavu. Nešto što je dosadno i neatraktivno nitko ne želi podjeliti. Dok na primjer nagradna igra radi marketing kakvom ni jedan paid media ne može konkurirati.
Isto tako, vrlo je bitno razlikovati earned media koji je stečen kao produkt plaćenih objava od onog koji smo stekli organskim dosegom.

 

Sinergijom ova tri ključna elementa dolazimo do vrlo uspješne marketinške strategije. Gledajući ih zasebno, zapravo i nemaju previše smisla.

Key takeaway koji želim da zapamtiš je taj da prije svega moraš posvetiti pažnju Owned media, odnosno svom vlastitom landing page-u. Nema smisla plaćati objave i i zadobiti onaj earned media ako tvoja stranica nema kvalitetan sadržaj i ako ne daje odgovor na sva pitanja koje potrošač traži.