Zatvori
steve-jobs-lisa
Poslovni Puls
12/03/2019

6 stvari koje su izumljene tek osamdesetih

Zamislite svijet bez Apple računala, Microsoft Windowsa i DNK otisaka prstiju. Vrlo je teško, zar ne? Bez većine tih inovacija vrlo se lako moglo živjeti davne 1980. godine, no ne i danas.

Dok vam vjerojatno na spomen 80ih godina na pamet padne pjesma Daleke obale '80te', trebali bismo se ipak malo više usredotočiti na najveće svjetske izume koji su zaživjeli tih godina. Od umjetnog ljudskog srca do Apple Macintosha, pogledajte 6 stvari izumljenih 1980-ih.

 

  1. Umjetno ljudsko srce, 1982

 Dr. Robert Jarvik izumio je prvo umjetno srce na svijetu, Jarvik 7. Na Sveučilištu u Utahi 2. prosinca 1982, doktor William DeVeries uspješno je implementirao srce u Barneya Clarka, stomatologa iz Seattlea. Nakon te operacije, izvedene su i druge operacije u kojima se koristilo umjetno srce koje je vremenom postalo korišteno kao privremeno srce dok su ljudi čekali na transplataciju i svoje donirano srce.

 

  1. CD Player, 1982

Prije vremena bežičnih bluetooth zvučnika i surround zvučnika, postojao je CD player. Sony je 1982. godine izdao prvi svjetski komercijalni CD player, CDP-101. U to je vrijeme CD player prodan za nevjerojatnih 674 dolara, dok je cijena samih CD-ovi bila 15 dolara po komadu. CD playeri su se smatrali proizvodima za bogate, međutim kako su s vremenom postajali sve uobičajeniji cijene su padale.

 

  1. DNK otisak prstiju, 1984

Dr. Alec Jeffreys proučavao je nasljedne obiteljske bolesti kao genetičar na Sveučilištu Leiceser u Engleskoj 1984. godine kada je otkrio ponavljajuće obrasce DNK u ljudima. Daljnjim istraživanjima otkrio je da se varijacije između DNK osobe mogu koristiti za identifikaciju pojedinca osim ako on ili ona imaju identičnog blizanca. Svoje novo otkriće nazvao je 'genetski otisak prsta' i uspješno ih testirao  kada su se dogodila dva ubojstva u blizini sveučilišta. Ta nova metoda je pomogla u oslobođivanju nedužnih, a kažnjavanju pravih krivaca.

 

  1. Apple Macintosh, 1984

Godine 1984. Apple je revolucionirao tehnološku industriju puštanjem Macintosha, jednog od prvih komercijalno uspješnih osobnih računala na svijetu. Za razliku od drugih Appleovih proizvoda, Macintosh je napokon bio računalo koje je prosječna osoba mogla s lakoćom koristiti. Prodavao se po cijeni od 2 500 dolara, dok su se njegovi prethodnici poput Lise prodavali za nevjerojatnih 10 tisuća dolara. Kako je Apple nastavio razvijati nove proizvode tako su i cijene postale sve pristupačnije.

 

  1. Microsoft Windows, 1985

Od svog pokretanja 1985. godine, Microsoft je izdao 10 glavnih verzija operativnog sustava, iako Windows danas izgleda mnogo drugačije nego prije. Windows 1, predvođen Billom Gatesom, bio je kultni trenutak u tehnološkoj industriji jer se novi sustav uvelike oslanjao na korištenje miša za unos informacija, dok su drugi sustavi uglavnom koristili tipkovnice.

 

  1. Nintendo Gameboy, 1989

Iako je Nintendo osnovan 1889. godine, tek 100 godina kasnije na tržište je došla jedna od najpopularnijih igrica. Godine 1989. Nintendo je izdao osobni igrači uređaj Gameboy gdje su korisnici mogli igrati različite igrice, a izvorno je bio objavljen samo u Japanu. Mjesecima nakon postignutog uspjeha bio je dostupan i u SAD-u s igrama kao što su Super Mario Land i Tetris.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram