Esport kompanije svakodnevno kupuju i prodaju timove i igrače kako bi se natjecali u najboljim ligama i privukli publiku na Amazonovom Twitch.TV-u i Alphabetovom YouTube kanalu.

Postoje tako i vidljive sličnosti s tradicionalnim sportskim ligama. Roit Games je u ljeto 2017. počeo prodavati franšize za 10 milijuna dolara za popularnu igru League of Legends. Activation Blizzard je u isto vrijeme također prodavao franšizu za čak 20 milijuna dolara za njihovu Overwatch League-u.

 

Porast od 15% iz godine u godinu će učiniti “gaming”jednim od popularnijih sportova

U samo godinu dana vrijednosti tih franšiza su porasle 5 puta za League of Legends, pa sada vrijede 50 milijuna dolara. Dok se vrijednost Overwatch League-e povećala za tri odnosno četiri puta pa vrijedi 60 do 80 milijuna dolara.

Zašto je to tako? Prema Newzoo-u, broj esport entuzijasta diljem svijeta u 2018. godini mogao bi porasti na vrtoglavih 165 milijuna, što će podrazumijevati porast od 15% iz godine u godinu i time „gaming“ učiniti još jednim od popularnih sportova.

Esport također ima i svoju prvu zvijezdu, mladog Tyler Blevinsa, egamerima poznatijem kao Ninja. Blevins ima 3,5 milijuna pratitelja na svom Twitter profilu, 19 milijuna pretplatnika na YouTube kanalu i čak 11 milijuna na Twitch.TV-u te se pojavljivao na nekim od popularnih talk showova poput The Ellen Show. Osim njegove uspješnosti na raznim društvenim mrežama, Tyler ima i nekoliko poznatih sponzora kao što je Red Bull, Uber Eats i Samsung, te tako predstavlja tip gamera kojeg svaki sponzor i sportska kompanija priželjkuje.

Kao najuspješnija esport kompanija navodi se Cloud9, čija je vrijednost 310 milijuna dolara, zahvaljujući raznolikoj ponudi igara, a nastavku možete vidjeti listu preostalih jedanaest najuspješnijih.

 1. Team SoloMid
 2. Team Liquid
 3. Echo Fox
 4. OpTic Gaming
 5. Fnatic
 6. G Esports
 7. G2 Esports
 8. Immortals
 9. Envy Gaming
 10. 100 Thieves
 11. Counter Logic Gaming