Prije trinaest godina izrazio sam CEO-u određeno uvjerenje za koje sam smatrao da je bitno. Najveća lekcija koju me naučio bila je ta da kao lider, tu si da služiš svojim podređenima. To je bila njegova najveća prednost u odnosu na ostale nadređene.

 

Razlog zašto to funkcionira, s obzirom na to da sam upamtio to što mi je govorio, je da kad radiš na tome da investiraš u razvoj svojih zaposlenika, kada gledaš na to koje su njihove potrebe, oni postaju motiviraniji i još bolji u tome što odrađuju.

Što je potrebno kako bi se postalo takav lider?

Kao i većina stvari u životu, ovaj najviši oblik vodstva ima svoja uvjerenja, nužnu predanost i radnu naviku, a više o tome u narednim točkama:

  1. Slušajte

Vođe ”služe svojim ljudima tako da bi oni mogli bolje služiti kupcima” aktivnim slušanjem njihovih potreba. Uočite da sam rekao aktivno jer to je izuzetno bitan element.

Stephen R.Covey jednom je rekao: ”Većina ne sluša s namjerom da shvate što im se govori, već isključivo s namjerom da samo odgovore.”

Veliki vođe će zanemariti na svoj tok misli, jasno se fokusirati na ono što im pričate i slušati da vas shvate s razumijevanjem. Budući da zaposlenici koji su u svakodnevnom kontaktu s kupcima obično znaju više toga što se uistinu događa na radnoj poziciji, više od šefova, ovo je skromna gesta koja predstavlja prvi korak prema uspostavi boljeg odnosa i komunikacije prema svojim zaposlenicima.

  1. Prepoznajte dobro odrađen posao i pohvalite ga

Vođe koje pohvale svoje ljude, a koji ”služe svojim ljudima tako da bi oni mogli bolje služiti kupcima”, tako da ih odgovorno hvale i prepoznaju za dobro djelo-

Zapravo, tvrtke u Gallupovoj studiji s najvišim stupnjevima angažmana koriste prepoznavanje dobrog rada i pohvalu istog kao izuzetno snažan motivacijski faktor.

  1. Pokažite svojim primjerom ispravan put

Vođe ”služe svojim ljudima tako da bi oni mogli bolje služiti kupcima”  tako da odgovorno daju upute, smjernice i povratne informacije. Ljudi na poslu žele znati kako rade i što se događa; pravi vođe kažu im uvijek pokazujući put naprijed.

Prema Gallupovom istraživanju, druga najčešća pogreška koja vodi do problema je nedostatak komunikacije. Menadžeri moraju dati ljudima redovite povratne informacije o njihovoj izvedbi i razjasniti ciljeve i očekivanja, osobito u vremenima promjene i prijelaza.

Također, izvrsni šefovi se ne oslanjaju na zastarjele godišnje ocjene rada zaposlenika. Oni nude mjesečne jednodnevne procjene, kako bi zaposlenici dosljedno pratili svoj napredak i ispravili nedostatke ili poteškoće ako je došlo do istih.