Advent je vrijeme kada svaki glavni grad i manje mjesto u Europi na svojim trgovima nudi različitu gastronomsku ponudu, kuhano vino, bogat zabavni sadržaj i bude glavno okupljalište brojnih posjetitelja.

Na Forbesovoj listi, mjesta na kojima još uvijek možete osjetiti čarobnu i veselu božićnu atmosferu ispunjenu mirisom borova i zvukom božićnih pjesama, već se 3. godinu za redom na prvom mjestu nalazi i jedan hrvatski grad.

 

  1. Zagreb, Hrvatska

Advent u Zagrebu već je treću godinu za redom na prvom mjestu kao najbolja europska destinacija prema mišljenju brojnih posjetitelja. Tajna uspjeha glavnog grada Hrvatske krije se u prijateljskoj i zabavnoj atmosferi,  kvalitetnim obrtima i izlagačima, koncertima, klizalištu kao i prihvatljivim cijenama.

Otvoren je od 1.prosinca do 6.siječnja.

 

Christmas market at town hall square in the Old Town of Tallinn, Estonia
  1. Helsinki, Finska

Odlučite li se posjetiti Advent u Helsinkiju budite spremni vidjeti mnoštvo snijega, stotine štandova s drvenim rukotvorinama i ukrasima, osvijetljene ulice grada te prekrasni povijesni karusel u samom centru te skandinavske metropole. Iako sunce nije pojava koju ćete u zimske dane često vidjeti u ovom gradu, “glögg” odnosno kuhano vino zagrijat će vas iznutra, a Božićni koncerti u crkvama dati vam još više topline i božićnog ugođaja u glavnom gradu Finske.

Advent je otvoren od 1. do 22. prosinca.

 

  1. Aachen, Njemačka

Smješten na europskom razmeđu njemačke granice s Belgijom i Nizozemskom, advent u gradu Aachenu godinama se već navodi kao jednu od boljih destinacija za posjetiti u božićno vrijeme.

Sve ulice u blizini katedrale i gradske vijećnice izgledaju kao bajkovito ukrašeno božićno selo uz blještavilo svjetala, miris kuhanog vina i poznatog medenjaka „Aachener Printen“.

Otvoren je u razdoblju od 23. studenog do 23. prosinca.

 

  1. Budimpešta, Mađarska

Advent u Budimpešti već nekoliko godina se pojavljuje u pet najboljih advenata u Europi, posebno se ističu oni na trgu Vorosmarty i pored bazilike u samom srcu grada.

Centar grada se u ovo vrijeme pretvara u mjesto na kojem se tradicija prenosi uz pomoć povijesnih građevina i modernih ukrasa. Također, uz pomoć spektakularnog „light showa“, za kojeg je potrebno koristiti 3D naočale, fasada bazilike sv. Stjepana dobiva potpuno novi izgled.

Advent je otvoren od sredine studenog do 31. prosinca.

 

  1. Tallinn, Estonija

Prema legendi, djed Božićnjak je osobno odabrao Tallinn kao mjesto gdje će se napraviti prvi božićni market.

Zapanjujuća i netaknuta srednjovjekovna arhitektura bude obasuta snijegom čime to mjesto učini potpuno bajkovitim. Advent u ovom gradu ima poseban ugođaj te se nalazi na povijesnom gradskom trgu. Svake godine od 1441. pred gradskom vijećnicom se postavlja bor, kao i više od 60 drvenih kućica u kojima se prodaju vijenci, ručno izrađene igračke, ovčji sagovi kao i mnogo domaćih proizvoda i kuhanog vina kako biste se zagrijali na niskim temperaturama.

Otvoren je od 24. studenog do 5. siječnja.