Kroz sljedeće desetljeće mogla bi se pojaviti nova smrtonosna bolest koja će se proširiti diljem svijeta, a kao što je Bill Gates izjavio u petak u raspravi o epidemijama vođenoj od strane Massachusetts Medical Society i New England Journal of Medicina, mi na to nismo spremni.

 

Vjerojatnost da će se takva bolest pojaviti svakodnevno raste jer se novi patogeni konstantno pojavljuju porastom svjetske populacije.

Gates je tako predstavio simulaciju Instituta za modeliranje bolesti koja je utvrdila da će nova gripa poput one koja je 1918. godine u pandemiji ubila 50 milijuna ljudi, sada najvjerojatnije u roku samo 6 mjeseci ubiti čak 30 milijuna ljudi.

Danas bismo, ipak, kada je riječ o brojnim pandemijama koje su pogađale svijet trebali biti bolje spremni nego što smo bili nekada prije. Naime, uz postojanje antivirusnih lijekova koji mogu povećati stopu preživljavanja kao i antibiotika koji mogu liječiti sekundarne infekcije povezane s gripom, poput upale pluća, ne bismo trebali paničariti no i dalje bismo trebali biti svjesni problema s kojim se vrlo brzo možemo suočiti. Zbog skorijeg razvoja univerzalnog cjepiva protiv gripe; Gates je u petak objavio kako će Zaklada Bill i Melinda Gates ponuditi 12 milijuna dolara potpore da bi se potaknuo razvoj tog cjepiva.

Nažalost, i uz sve mjere opreza koje razvijamo i dalje nismo dovoljno sposobni  prepoznati prijetnje bolesti i imati spremnu reakciju na iste.  A osim zdravstvenih oblika borbe protiv bolesti, Gates navodi kako je potrebna i bolja komunikacija između vlade i vojske te da u vladi trebaju pronaći načine kako razviti tehnologiju kojom će se bolje i lakše izboriti protiv smrtonosne bolesti u nastanku.

Također i Melinda Gates nedavno je izjavila da je prijetnja globalne pandemije, bilo da se pojavljuje prirodno ili je planirala, predstavlja možda najveći rizik za čovječanstvo.