Danska tvrtka Carlsberg zamjenjuje plastiku koja se inače koristi kako bi se osigurala veća količina limenki odnosno uglavnom popularni “six pack” s eko-friendly ljepilom koji bi im trebao pomoći da tako smanje svoj plastični otpad za čak 76 posto.

Novi Snap Pack danske marke piva koristi “pioneering tehnologiju” kako bi se limenke međusobno polijepile i držale zajedno, umjesto da koriste plastične držače na koje smo već svi navikli.

Prema direktoru održivosti tvrtke Carlsberg, Simon Boas Hoffmeyer, ljepilo je vrlo slično tipičnim svakodnevnim ljepilima. Međutim, za razliku od većine običnih ljepila, tvar upotrijebljena na Snap pakiranju ne utječe ni na koji način na postupak recikliranja aluminija, tako da se može reciklirati zajedno s limenkama.

Ljepilo je dovoljno da drži čak osam limenki

Ljepilo je dovoljno jako da drži do osam limenki, ali je opet dovoljno slabo da se limenke lako odvajaju. Kao što je objasnio Hoffmeyer, ljepilo je trebalo biti dovoljno jako da izdrži početni transport iz pivovare Carlsberg, kretanje u kamionu ili vlaku, prijevoz u vozilu do distribucijskog centra i konačno put kući s potrošačem. “Probali smo oko 4.000 verzija ljepila prije dolaska na konačni recept koji je radio.”, rekao je Hoffmeyer. Još jedan izazov s kojim su se kreatori suočavali bio je osigurati da ljepilo ne ostavlja ljepljivi trag koji bi učinio konzerve neugodnim za držanje ili ih zalijepiti za nešto s čim limenka dođe u kontakt. Dakle, kada korisnik odvoji limenku, ljepilo prestaje biti ljepljivo.

Eko ljepilo bi im moglo smanjiti plastični otpad za 76 posto

Prema Greenpeaceu, procjenjuje se da godišnje u oceanima završi 12,7 milijuna tona plastičnog materijala, a razni komadi te plastike na kraju završe zapetljani ili su progutani od strane raznih morskih životinja. Tvrtka Carlsberg tvrdi da zamjena plastičnog držača s ljepilom ne samo da će smanjiti količinu plastike koja se koristi u tradicionalnim multipack-ovima, već će također smanjiti plastični otpad globalno za više od 1200 tona godišnje – što je 60 milijuna plastičnih vrećica.

Nova ambalaža će se uvesti diljem svijeta

Nova ambalaža će biti objavljena ovog vikenda u Velikoj Britaniji. Zatim će biti distribuirano u Norveškoj, a u Danskoj tek početkom 2019. godine… Snap Pack je samo jedno od brojnih rješenja održivog pakiranja piva. Također su promijenili tintu na etiketama kako bi se poboljšala mogućnost recikliranja i stvorili novi premaz na svojim staklenim bocama za ponovno nadopunjavanje kako bi im produžili životni vijek.

 

Iako su detalji o receptu ljepila još uvijek nepoznati, tvrtka se nada kako će ostale marke piva slijediti i predstaviti nove načine da svoje proizvode učine ekološki prihvatljivijima.