Sigurno ste u nekom trenutku maštali o tome da se preselite u inozemstvo.

Dok svježi početak možda na prvu zvuči glamurozno i uzbudljivo, mnogo je faktora koje treba odvagnuti prije nego što se upustite u tu pustolovinu. Među važnijima je zasigurno i onaj koji se tiče vašeg bankovnog računa i kvalitete života.

Web stranica InterNations nedavno je objavila izvještaj koji je proveden na više od 12.500 osoba različitih nacionalnosti koji žive izvan svoje domovine. Rezultati bi vam mogli pomoći pri donošenju odluke o preseljenju.

 

U sveukupnom poretku predvodi Bahrain

Prema studiji, Bahrain je ove godine poboljšao mnoge čimbenike koje studija obuhvaća, poput koraka koji su poduzeti da se doseljenici osjećaju dobrodošlima, koliko su zadovoljni sa svojim karijerama i koliko je zemlja općenito povoljna za podizanje obitelji. Gotovo trećina ispitanika koja živi u Bahrainu je izjavila kako očekuju da će ostati tamo više od pet godina, dok 11 % ispitanika razmatra mogućnost trajnog ostanka. Kostarika i Meksiko slijede Bahrein u sveukupnom poretku.

 

Najbolja kvaliteta života: Portugal

Ovo je rangiranje uzelo u obzir koliko su doseljenici zadovoljni životom kada je riječ o dokolici, dostupnosti putovanja i transporta, zdravlja i sigurnosti. Osobe koje žive izvan svoje domovine najviše je dojmio Portugal zbog svoje klime, pristupačne zdravstvene zaštite, te opuštenosti koju pruža svojim stanovnicima. Na drugom mjestu nalazi se Tajvan.

 

Najblaži prema vašem novčaniku: Vijetnam

U razmatranje su uzeta dva različita indeksa: osobne financije, koje pitaju doseljenike kako vide svoju financijsku situaciju i jesu li njihovi prihodi dostatni da pokriju njihove troškove; i sveukupni trošak života. Vijetnam je zauzeo najviše mjesto na obje ljestvice jer pruža najbolje uvjete za novčanu situaciju doseljenika: 93% ispitanika izjavilo je da zarađuju dovoljno ili čak i više nego dovoljno da pokriju troškove života, što je mnogo više od globalnog prosjeka koji iznosi 77%. Vijetnam se također nalazi na prvom mjestu što se tiče posla i zadovoljstva karijerom.

 

Najbolje mjesto za rad u inozemstvu: Češka

Doseljenici koji rade u Republici Češkoj izjavili su da su u cjelini sretni sa svojim poslovima, mogućnostima napredovanja, radnim satima i sigurnosti zaposlenja. Zanimljivo, u Češkoj je također zabilježen viši postotak samo-zaposlenih profesionalaca nego u većini drugih dijelova svijeta. Na drugom mjestu se nalazi Novi Zeland.

 

Najbolja za obitelji: Finska

Finska je jasni pobjednik zbog izvrsnog školskog sustava, rekreativnih mogućnosti za djecu i dostupne skrbi za djecu. Jedan od ispitanika čak je pohvalio zemlju kao „jedno od najboljih mjesta na svijetu za podizanje djece“.

Koje su to zemlje koje nisu prijateljski nastrojene prema doseljenicima? Neke od njih nisu prošle dobro u usporedbi s prošlogodišnjom studijom kao na primjer Australija koja je sa sedmog mjesta pala na 34., uglavnom zbog lošeg balansa između posla i privatnog života te drugih razloga povezanih s karijerom. Poljska je pala s 24. mjesta na 49. zbog ekoloških razlog jer se doseljenici žale na ekološke probleme,  ističući smog kao veliki problem. Ukrajina je s 34. pozicije dospjela na 59. jer su doseljenici nezadovoljni svojom financijskom situacijom, a također ističu da im je teško pronaći nove prijatelje.