Zauzetost je znak časti u današnjem svijetu poslovanja. Rijetko uspijemo uopće uhvatiti dane za odmor. Nastojimo biti što produktivniji sa 168 sati svaki tjedan koje imamo da uopće ne mislimo o regeneraciji organizma.

Ne bismo trebali živjeti posao, jer time dolazimo do samoizgaranja I kontraefekta umjesto produktivnosti.

Ikea smatra da je vrijeme da se trgnemo I maknemo od takve zablude. Svojom novom reklamom ohrabruje nas da iskoristimo dan u potpunosti I prioritetno razvrstamo ono što je stvarno važno.

 

Usklađivanje posla i doma

Agencija za oglašavanje Ogilvy Dubai proizvela je reklamu za Ikea-u u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Reklama kreće s radnimkom virtualne stvarnosti koji se robotski kreće do kraja svog radnog dana. Torba u ruci, prolazi kroz modernu zgradu s uredima, mimoilazi se sa kolegom koji nosi EarPods i vozi s posla prema kući.

Čim otvori ulazna vrata, obasjava ga topla svjetlost. Počinje mijenjati raspoloženje, ostavlja ključeve sa strane i sjedne na kauč te zatvori oči. Prizor prelazi iz virtualne stvarnosti na realne ljude i stvarne objekte. Pravi muškrac otvara oči dok dijete trči ususret njemu i skoči na njega na kauču.

Reklama završava s ocem i majkom i dvoje djece na kauču riječima ”Dom je mjesto gdje se opet osjećate živo.”

 

Perfektna prezentacija Ikee

Ikea je ovdje da nas podsjeti na sve da možemo biti sretni. Ali možda se moramo odnijeti i zapamtiti za što točno živimo. Ali i da moramo znati za što živimo zapravo. Ovo je prirodna igra Ikee jer najveća želja svih je da se – što više vremena provodi kući s obitelji.

Naravno, svi moramo raditi. Potrebno je osigurati da dom bude toplo i sretno mjesto za cijelu obitelj. Ikea nam želi također poručiti da ako kupujemo kod njih, da nećemom orati potrošiti puno novca kako bi opremili kuću tako da možemo manje raditi.

 

Prisutnost kritika

Kada je Ogilvy podijelio reklamu na Linkedinu, većina komentara ipak je bila pozitivna. No, postojale su i kritike.

“Dobro obavljen posao, ali bi volio vidjeti više oglasa koji stavljaju izazov na spolove”, napisao je Lacey Firestone, globalni izvršni direktor za tehnološke usluge u IBM-u. Drugi su istaknuli da je komercijalni oglas stvoren za Ujedinjene Arapske Emirate, koji ima drugačije kulturne norme od tržišta Sjedinjenih Država.

Premda je fokus na ocu koji odlazi s posla prema kući i obitelji, kada uđe u kuću obratite pažnju na majku. Ona je u pozadini ali je i dalje ključni lik u toj minuti reklame.

Profesionalno odjevena, kada je prvi put vidimo, radi na prijenosnom računalu, a djeca sjede na sve strane. Ona se pridružuje djeci kako bi svi skupa pozdravili tatu, ali ne zatvara prijenosno računalo već ostavlja otvorenim što naznačuje da će se kasnije eventualno vratiti još nešto odraditi ako će biti potrebno.

S ovim suptilnim prikazom tog detalja, Ikea priznaje da je za mnoge dom ujedno i radno mjesto.

 

Jedna od najtiskanijih ”knjiga” ovog vremena

Ikea je objavila ovu reklamu kako bi promovirala dolazak kataloga iz 2019. godine, koji je tek počeo dolaziti u poštanske sandučiće. Obratimo pažnju na jednu zanimljivost: Ikea godišnje tiska više od 200 milijuna primjeraka kataloga, što ga čini jednim od najtiskanijih izdanja na svijetu (samo Biblija, Kur’an i Harry Potter imaju više kopija u tisku).